Op stap met kinderen: vader aan het woord

Raymond is getrouwd met Marjolein en vader van Quinty (4) en Nikki (8 maanden).

Zeg, doe jij eigenlijk nog wel eens iets leuks?
“Natuurlijk! Ook als je jonge kinderen hebt, kun je heus wel weg hoor. Wat minder dan voorheen natuurlijk, en het is heel anders. Maar op bezoek bij familie of vrienden gaat altijd prima. Slapen kunnen de kinderen daar tenslotte ook. En we ondernemen genoeg.”

Zoals?
“We gaan vaak met z‟n vieren naar een overdekte speeltuin, of naar de hei. Daar kan Quinty lekker ravotten. Vliegeren, schaapjes aaien, dat soort dingen. Hartstikke leuk. Soms blijft Marjolein thuis met de jongste, en ga ik met Quinty samen op stap. Soms gaan we langs bij vrienden van mij; speelt zij bijvoorbeeld een spelletje op de Playstation. De meeste van mijn vrienden hebben zelf geen kinderen, maar die grote kerels veranderen in heel kleine ventjes bij haar in de buurt. Heel leuk om te zien. Soms ook neem ik Quinty mee naar de bouwmarkt. We zijn haar kamer aan het verbouwen, en dan mag zij helpen om meubels te kiezen. Loopt ze te sjouwen door die winkel. Prachtig.”

Zijn er ook dingen die je, sinds je kinderen hebt, niet meer doet?
“Vroeger was ik erg veel bezig met mijn eigen dingen, mijn eigen hobby‟s. Ik had een studio waarin ik veel aan het werk was. Werd het laat? Dan belde ik even naar huis. Kon ik rustig de hele avond bezig zijn, of de halve nacht wegblijven. Nu gaat dat natuurlijk niet meer, want dan moet Marjolein alles alleen doen thuis. Daar moet ik nog steeds een beetje aan wennen: mijn vrijheid is in die zin nu beperkt.”

Wat is er precies veranderd?
“Het gaat voornamelijk om de tijd die alles kost. Je moet altijd zorgvuldig plannen. Als we vroeger even naar de Ikea wilden, dan was het: auto in en weg. Nu duurt dat veel langer. De kinderwagen moet ingepakt, het flesje moet mee, de jasjes moeten aan, vlak voor je weggaat poept er net weer één in haar luier. Ben je dan eindelijk op de plaats van bestemming, dan zijn de kinderen het na een half uur zat.”

Gaan jullie wel eens samen op stap?
“Ook dat is veranderd, maar die momenten zijn er zeker nog. Dan brengen we de kinderen naar bed en leggen we de babyfoon bij de buren. We gaan graag uit eten. Dan kiezen we bijvoorbeeld weer eens voor Indisch –dat gekruide eten hoef je met kinderen niet te proberen!”

Wat denk jij van het cliché ‘maar het is het waard’?
“Het is het zeker waard! Er zijn zo ongelooflijk veel bijzondere momenten. Quinty in gigantische laarzen die pappa gaat „helpen‟ in de tuin, Nikki die onbeholpen naar me zwaait met dat kleine knuistje. Kinderen opvoeden is echt heel mooi.”

« Terug naar overzicht