Alles over de 20 wekenecho

Eén van de meest spannende momenten van je zwangerschap is de 20 wekenecho. Wat doe je als je slecht nieuws krijgt? En hoe groot is die kans?

Hoe gaat het in z’n werk?

Eerst heb je een uitgebreid gesprek met verloskundige of gynaecoloog. Deze helpt je een weloverwogen keuze te maken. Stel dat er iets mis is met je kindje, wil je dat dan weten? En wat zijn je opties in dat geval? De 20 wekenecho zelf, of met een moeilijkere term ‘structureel echoscopisch onderzoek’, vindt meestal plaats tussen week 18 en 22 van je zwangerschap. Het onderzoek duurt zo’n dertig minuten en meestal krijg je een echofoto mee naar huis.

Waar let men op?

Er wordt vooral gekeken naar een eventueel open ruggetje of schedeltje. Verder kunnen afwijkingen worden opgespoord aan bijvoorbeeld het hartje, de organen of de ledematen. Daarnaast onderzoekt de verloskundige of gynaecoloog of er genoeg vruchtwater is en of je baby voldoende groeit. De echo kan ook aantonen of je een jongetje of meisje krijgt, maar is daar in principe niet voor bedoeld.

Moet ik een 20 wekenecho laten maken?

Je kunt zelf bepalen of je een echo wil laten maken. Het kan veel voordelen hebben om een afwijking bij het kindje vroegtijdig op te sporen. Heel soms kan zelfs in de baarmoeder al begonnen worden met een behandeling. Is dat niet mogelijk, dan kan de behandeling van het kindje in elk geval meteen na de geboorte starten, omdat er tijd is geweest voor voorbereiding. Ook voor jou is er een voordeel: mocht er iets gevonden worden, dan heb je nog even om je in te stellen op het feit dat de kraamtijd misschien anders wordt dan vooraf gedacht.

Zijn er ook nadelen?

Als je kindje een afwijking blijkt te hebben, dan kun je ervoor kiezen om je zwangerschap tot 24 weken af te breken. De andere optie is om de baby geboren te laten worden, met het risico dat het direct overlijdt of ernstig gehandicapt is. Sommige vrouwen kiezen er bewust voor geen 20 wekenecho te laten doen: zij willen niet voor die, bijzonder moeilijke, keus komen te staan.

Wat zijn de kosten?

De kosten van het voorbereidende gesprek en van de echo zelf worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Als er twijfel bestaat over de uitslag of er wordt iets gevonden, dan krijg je een vervolgonderzoek in het ziekenhuis. Mocht je sowieso een verhoogd risico hebben, bijvoorbeeld omdat je suikerziekte hebt of al eerder een miskraam had, dan word je hiervoor sowieso uitgenodigd. Ook dit onderzoek wordt volledig vergoed.

Hoe betrouwbaar is de echo?

Een goeie uitslag geeft geen zekerheid dat het kindje helemaal gezond is. Niet elke afwijking is te zien op een echo, en bovendien kunnen sommige afwijkingen, bijvoorbeeld een waterhoofd, nog later in de zwangerschap ontstaan. Het kan gelukkig ook anders: in sommige gevallen wees de 20 wekenecho juist op een afwijking bij de baby die er vervolgens, na de geboorte, toch niet bleek te zijn.

Moet ik me zorgen maken?

Stress is nooit goed, tijdens je zwangerschap. Dus maak je niet te druk: in nog geen 4% van de gevallen is het ‘mis’. Het overgrote deel van de 20 wekenecho’s heeft een goeie uitslag. En als dat bij jou het geval is, is de echo gewoon een bijzonder leuke manier om alvast een beetje kennis te maken met je kindje.