Kraamcadeaus en luiertaarten

De babyshower wordt steeds populairder

Beertjeskoekjes, een knalblauw tafelkleed, een mand vol cadeautjes en een hoop gegiechel: de babyshower is vooral een heel gezellig feestje waarop een aanstaande moeder flink verwend wordt. In het diepste geheim bereiden bijvoorbeeld haar zussen of vriendinnen dit moment voor. Het is in principe niet de bedoeling dat er mannen aanwezig zijn bij de shower, maar een uitzondering is natuurlijk zo gemaakt.

Wat is het precies?

Het fenomeen is, zoals wel meer huidige trends, overgewaaid vanuit Amerika. De Nederlandse traditie kent wel een kraamfeest, maar dat vindt plaats vlak na de geboorte van een kind. Tegenwoordig wordt steeds vaker voor de Amerikaanse variant gekozen, die tijdens de zwangerschap wordt gevierd. In de 6e of 7e maand van haar zwangerschap is de moeder lichamelijk nog fit genoeg om met volle teugen van het feestje te genieten. Bovendien is het veel praktischer om niet te wachten tot de geboorte. Traditioneel krijgt een zwangere vrouw cadeautjes voor de verzorging van haar kind als flesjes, speentjes of slabbetjes . Als de baby eenmaal is geboren, hebben aanstaande ouders de babyuitzet meestal al compleet.

Waarom noemen we het een ‘babyshower’?

Het woord ‘shower’ zou te herleiden zijn naar de achternaam van de Duitse Franz Schauer, zilversmid in New York. In de 18e eeuw waren zilveren borden en servies erg gangbare kraamcadeautjes. Babyfeestjes waren voor de smid dan ook een manier om zijn handel aan de man te brengen. Een andere, simpelere uitleg is de letterlijke vertaling van het woord: de moeder wordt ‘geshowerd’, ofwel ‘bedolven’ onder de cadeautjes.

Wat doe je tijdens zo’n feestje?

Als onderdeel van de babyshower wordt het huis van de zwangere vrouw versierd met slingers en ballonnen. De meeste organisatoren kiezen daarnaast voor een leuk thema: als al bekend is welk geslacht het kindje heeft, zijn blauw en roze vanzelfsprekend geliefd. Andere thema’s zijn ‘kinderboeken’, ‘eendjes’ of ‘Nijntje’. Meestal worden er spelletjes gespeeld: een leuk voorbeeld is het raden van smaken babyvoeding, uiteraard door zelf te proeven. Geliefde onderdelen van het programma zijn ook babybingo, ‘wie heeft de vieze luier’, het spel ‘my water broke’ enzovoort. Benodigdheden variëren van ijsblokjes tot rammelaars. Een leuk boekje met ideeën is bijvoorbeeld ‘100+ Baby shower games’, verkrijgbaar in de boek handel.

Tips voor een geslaagde babyshower:

Cupcakes

Cupcakes zijn erg leuk om te serveren bij een babyshower. Bijne elke vrouw is gek op zoetigheid, en deze cakejes zijn bovendien erg geschikt om te versieren. Roze of blauw glazuur, marsepeinen baby’tjes, fondanten speentjes… Er zijn allerlei uitsteekvormpjes verkrijgbaar.

Luiertaart

Altijd goed om te geven is de ‘luiertaart’: een mooi vormgegeven stapel opgerolde luiers met bovenop vaak een knuffelbeest. De aanstaande moeder heeft op die manier genoeg luiers voor de eerste maand. Op het internet vind je een groot aantal leuke voorbeelden.

Kom jij ook?

Organiseer jij een babyshower? Van de uitnodiging alleen al kun je echt iets bijzonders maken. Wikkel plastic babypoppetjes in een dekentje en hang daar de kaartjes aan. Je kunt ook een stuk papier in de vorm van een luier vouwen. Met veiligheidsspelden maak je je creatie helemaal ‘af’. Ook leuk: gebruik een echte luier!