De vader

Vader*  worden: een hele verandering!
Wat is jouw rol tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd?

De zwangerschap:

Natuurlijk vraag jij je ook af of jullie baby gezond is en of het een jongetje of een meisje is. Veel van deze vragen kunnen beantwoord worden bij de 20 weken echo. Vanaf ongeveer 20 weken kan jouw vrouw de baby voelen bewegen. Jij zult nog iets langer geduld moeten hebben, voor jij deze bewegingen ook kunt voelen.
Veel vaders zijn bezig met de praktische zaken regelen. De aanschaf van de babykamer of zelf een bedje maken en natuurlijk het kamertje in orde maken.
Ook is het handig om uit te zoeken of jullie zorgverzekering past bij jullie nieuwe situatie.

De bevalling:

Er wordt soms wat lacherig gedaan over de rol van de vader bij de bevalling. Alsof alle vaders bij bosjes flauw vallen… Onze ervaring is heel anders. De vader is juist een enorme steun voor zijn vrouw. Hoe je haar het best kunt begeleiden tijdens de bevalling kun je leren tijdens de diverse cursussen of voorlichtingsavonden die hier over zijn. Ook zijn er websites en boeken over het vaderschap, zoals ‘Aanpakken voor aanstaande vaders’ van David Bosman.

De kraamtijd:

En dan ben je vader en breekt de kraamtijd aan. Hoe dit verloopt is onder andere afhankelijk van hoe de bevalling is gegaan. Je vrouw zal emotioneler zijn dan je van haar gewend bent. Door de hormoonwisseling kunnen deze emoties behoorlijk heftig zijn.
En dan zijn er ook de gebroken nachten, de zorg voor jullie baby, het bezoek en de vele boodschappen. Het is een intensieve periode.
Het is fijn als je wat meer vrij kan zijn dan de paar dagen die er wettelijk voor staan.
De kraamverzorgende is er zeker ook voor jou! Je kunt met al je vragen bij haar terecht en zij zal je een ‘spoedcursus vaderschap’ geven. Zij neemt veel taken in het huishouden even over, waardoor jij ook even je rust kunt pakken en de tijd krijgt te wennen aan het vaderschap. En zijn er al meer kinderen in huis, dan zal ze je daarbij ook ondersteunen.

*Overal waar vader staat, bedoelen we ook partner en waar vrouw staat vriendin.