Veelgestelde vragen

Welke babyproducten zijn veilig en welke zijn niet veilig?

Op www.opvoeden.nl vind je onder het kopje ‘producten’ allerlei veilige spullen met uitleg erbij. Van inbakerdoeken tot matrasjes. Ook kun je bij twijfel Stichting Consument en Veiligheid bellen of mailen: www.veiligheid.nl.

Welke dekentjes adviseren jullie?

Dekentjes mogen zowel van wol, katoen of fleece zijn. Komen er allergieën of astma voor in de familie, dan is wol geen goede keuze. Wij volgen in alle adviezen rondom veilig slapen de Stichting Consument en Veiligheid (www.opvoeden.nl, folder ‘veilig slapen’).

Heb ik echt twee kruiken nodig?

Een pasgeboren baby kan zich de eerste dagen zelf niet goed op temperatuur houden en zelfs onderkoeld raken. Om dit te voorkomen of te herstellen heeft de kraamverzorgende echt twee kruiken nodig. Ook in de zomerperiode! In principe twee verchroomde naadloze kruiken met twee kruikenzakken van badstof, katoen of molton. Omdat je maar een korte periode twee kruiken nodig hebt, kun je overwegen er één te lenen van een vriendin of (schoon)zus. Controleer in dat geval wel altijd of het rubber in de dop niet poreus is geworden. De dop kun je, indien nodig, vervangen. En leg een gebruikte kruik altijd 24 uur lang gevuld met kokend water weg om te controleren of hij niet lekt.

Hoeveel luiers heb ik nodig voor de baby?

Het is afhankelijk van welke luiers je gaat gebruiken (wegwerpluiers of stoffen luiers) hoeveel stoffen luiers je nodig hebt. De aantallen vind je terug in onze brochure ‘Baby op komst’, bijlage 1: benodigdheden kraamzorg. Sommige verloskundigen in ons werkgebied adviseren de eerste dagen bij borstvoeding katoenen luiers te gebruiken. Overleg even met jouw verloskundige. Je hebt altijd een aantal katoenen luiers nodig. Deze worden onder meer gebruikt om je baby af te drogen na het baden, en als extra laag in het babybedje.

Welke spullen heb ik nodig?

Zie brochure ‘Baby op komst’, bijlage 1: benodigdheden kraamzorg Wij raden je aan dit lijstje aan te houden. Je hebt dan de juiste spullen in huis en ook voldoende voor de eerste dagen. Er zijn veel lijstjes in omloop, maar hier staan soms spullen op die wij niet (meer) gebruiken.

Wat adviseren jullie over het gebruik van een zeiltje in bed?

Wij volgen in alle adviezen rondom veilig slapen de Stichting Consument en Veiligheid: www.veiligheid.nl, folder ‘veilig slapen’. De stichting raadt het gebruik van een zeiltje (ook een moltonzeiltje) af, en wij dus ook.

Mijn vraag staat er niet bij:

Je kunt jouw vraag 24 uur per dag stellen aan Kraamzorg Zuid-Gelderland 024-3094800 of bespreek je vraag met  jouw kraamzorgconsulent.