Veilig slapen in relatie tot inwikkelen

Adviezen van de stichting wiegendood en veiligheid.nl hebben ervoor gezorgd dat het aantal kinderen dat aan wiegendood is overleden sterk is gedaald. Het advies om jonge zuigelingen niet op hun buik te laten slapen is dus niet voor niets, ze zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het zijn richtlijnen waar ouders zich aan vast kunnen houden.

Eigen inzicht krijg je door bewust te zijn van de regels en goed naar je baby te kijken en al doende ervaring op doen.  Als je eigen inzicht verwerft, weet je wanneer je van de regel af kunt wijken. Als ouder moet je je kindje leren kennen en op je eigen inzicht leren vertrouwen. De ervaring leert, dat dit bij je eerste kindje het moeilijkste is.

Waarom inwikkelen

Een pasgeboren baby komt uit een warme, veilige en begrenzende geborgen omgeving. De overgang van deze begrenzende omgeving naar een onbegrensde ruimte is vaak te groot voor een pasgeborene. De zintuigen staan volledig open en nemen alles op aan geluiden en prikkels, warmte en kou. Dit kan voor een baby heel verwarrend zijn. Daardoor kan de baby onrustiger gaan slapen, minder goed groeien en meer last krijgen van darmkrampjes. Inwikkelen kan dan een hulpmiddel zijn.
Het inwikkelen kan het gevoel van veiligheid en geborgenheid weer herstellen.

Wij wikkelen los in een wollen elastische doek zonder vast te zetten. Je begrenst van schouders tot tenen waardoor de lichaamsbewegingen en de onwillekeurige reflexen beperkt worden. De baby kan met de handjes loskomen om zo toch het hongersignaal te laten zien.

Wikkelen is veilig als er natuurlijke materialen gebruikt worden en het wikkelen op de juiste manier gebeurt. Het is voor de eerste weken een hulpmiddel. Je stopt met wikkelen als de baby een poging gaat doen om naar de buik te draaien. De baby is begrensd en kan niet terugdraaien.

Niet wikkelen als een baby gevaccineerd is, koorts, of een luchtweginfectie heeft.

Je kunt gebruik maken van een wollen rekbare wikkeldoek grootte 80 bij 100 cm. Of een flanellen katoenen wikkeldoek voor extra begrenzing. Voordelen van wol zijn vocht opnemend, ventilerend zowel warmte als kou, zelfreinigend en antiseptisch (geen bacteriegroei).

Overige voordelen:

  • Kruiken kunnen eerder uit het bedje.
  • Meer rust en daardoor geen onnodig energieverlies
  • Rustiger drinken
  • Minder last van darmkrampjes
  • Betere groei.

Waar let je op

  • Stem de kleding af op de omgevingstemperatuur.
  • Lekker behaaglijk, niet te warm en niet te koud.
  • Als het huidje van een slapende baby mooi roze en droog is dan is het goed.
  • Voetjes moeten warm zijn.
  • Voelt de huid klam aan dan moet er een laagje kleding uit of een dekentje af.
« Terug naar overzicht