Na je bevalling: Kraamzorg thuis

De eerste periode na je bevalling noemen we de kraamtijd. Meestal krijg je de eerste acht dagen van deze periode kraamzorg. Wat onze kraamverzorgende precies doet als ze bij jullie thuis komt, is afhankelijk van wat we hebben afgesproken tijdens het intakegesprek, maar in ieder geval kun je rekenen op ondersteuning bij jouw verzorging en die van je baby. Ook krijg je voorlichting en advies.

Verzorging van jou en je baby

De belangrijkste taak van de kraamverzorgende is de verzorging van jou en je baby en het je op weg helpen hierbij. Je krijgt allereerst hulp bij jouw eigen dagelijkse lichaamsverzorging. Ook ondersteunen we bij de verzorging van je baby, bijvoorbeeld bij het baden en verschonen, en bij het voeden van je kindje. Verder houden we de gezondheid van je baby in de gaten; zo kijken we bijvoorbeeld of de ontlasting en urine, temperatuur, navel en huidskleur in orde zijn. Als dat nodig is, roepen we de hulp in van de verloskundige of arts.

Annkleden van de baby door kraamverzorgster Kaarmzorg Zuid-Gelderland
baby en oudere broer met moeder thuis op de bank in goede handen van Kraamzorg Zuid-Gelderland

Voorlichting en advies

Kraamzorg Zuid-Gelderland helpt je ook op weg om alle taken straks zelf uit te voeren: zo laat onze kraamverzorgende zien hoe je je baby kunt baden en vertelt ze wat je moet weten over voeding, veilig slapen, het gebruik van kruiken en het verzorgen van de navel van je kindje. Gaandeweg leren we jou en andere gezinsleden de baby te verzorgen en jullie huishouden op de nieuwe situatie af te stemmen. Heb je vragen over jouw eigen verzorging of die van je baby? Aarzel niet om ze te stellen; de kraamverzorgende kan hier altijd antwoord op geven. Is ze niet aanwezig? Dan kun je altijd bellen naar Kraamzorg Zuid-Gelderland via telefoonnummer 024 – 30 94 800, ook in de nacht.

Huishoudelijke taken

Alle huishoudelijke taken die direct te maken hebben met de zorg voor jou en je baby, vallen ook binnen het takenpakket van Kraamzorg Zuid-Gelderland. Heb je al kinderen? Dan zorgen we ook voor hen als we bij je thuis zijn. Meestal word je ondersteund van 8.00 tot 18.00 uur, en in het weekend en op feestdagen van 8.00 tot 17.00 uur. Als er nog tijd over is, doet onze kraamverzorgende ook lichte werkzaamheden in het huishouden.

fruitcocktail
Kraamzorg Zuid-Gelderland baby en moeder na de bevalling

Mantelzorg na je bevalling

Onze kraamverzorgende heeft niet genoeg tijd om alle huishoudelijke taken op te pakken. Kan je partner deze taken niet opvangen? Zorg dan dat je hiervoor hulp inroept van bijvoorbeeld familie of vrienden. Deze vrijwillige hulp noemen we mantelzorg. Het is belangrijk om dit alvast geregeld te hebben voor de bevalling. Valt de mantelzorg om de een of andere reden weg in de kraamtijd? Dan kun je ervoor kiezen extra kraamzorguren bij te kopen.

Als de kraamzorg afgelopen is

Als onze tijd erop zit, staan jullie op eigen benen. Dat is natuurlijk even wennen. Gelukkig kun je met vragen vanaf dan terecht bij het consultatiebureau. Zij kunnen je verder ondersteuning bieden als dat nodig is. Lees meer over de rol van het consultatiebureau op onze Tips en adviezen. Hier vind je nog meer handige en leuke informatie over onder andere voeding, gezondheid en leefstijl tijdens en na je zwangerschap.pen.