De 20-weken echo

De 20-weken echo

Na 20 weken is je zwangerschap meestal al goed te zien. Misschien heb je de baby zelfs al gevoeld! Om te onderzoeken hoe je baby groeit, krijg je rond deze tijd een echo. De 20 weken echo is heel bijzonder. Je kunt je baby in je buik namelijk zien en horen.

Spannend!

Tijdens het onderzoek maakt de verloskundige of gynaecoloog een echo van je ongeboren baby. Hieronder staat op een rij wat er wordt gecontroleerd:

  • De groei van je baby
  • De hoeveelheid vruchtwater
  • De ligging van de placenta
  • Enkele organen van de baby
  • Het geslacht van je baby

Je mag zelf aangeven of je wilt weten of het een meisje of een jongetje is.

Waar krijg ik de 20-weken echo?

Ben je onder controle van de verloskundige en woon je in de regio Nijmegen? Dan krijg je de echo in het Verloskundig Centrum Nijmegen. Ben je onder controle van de gynaecoloog? Dan vindt de echo plaats in het ziekenhuis.

In de andere regio’s vindt de echo plaats in het ziekenhuis.

Wat doe je als je minder goed nieuws krijgt?

Eerst heb je een uitgebreid gesprek met de verloskundige of gynaecoloog. Deze helpt je een weloverwogen keuze te maken. Stel dat er iets niet in orde is met je kindje, wat wil je weten? De verloskundige of gynaecoloog geeft je antwoord op je vragen.

Ben ik verplicht om een 20 weken echo te laten maken?

Nee, dat is echt helemaal jouw keuze. Het voordeel is dat als er iets niet in orde zou zijn er soms in de baarmoeder al begonnen kan worden met een behandeling. Is dat niet mogelijk, dan kan de behandeling van het kindje in elk geval meteen na de geboorte starten, omdat er tijd is geweest voor voorbereiding. En het kan mede de keuze van de plaats van de bevalling bepalen.

Wat zijn de kosten?

De kosten van het voorbereidende gesprek en van de echo zelf worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Als er twijfel bestaat over de uitslag of er wordt iets gevonden, dan krijg je een vervolgonderzoek in het ziekenhuis.

Maak nu een afspraak met Kraamzorg Zuid-Gelderland

Zo rond de 13e week van je zwangerschap is het beste moment om je kraamzorg te gaan regelen. Ben je langer zwanger en heb je dit nog niet gedaan? Meld je dan snel aan via ons Aanmeldingsportaal. Of bel ons op 024 – 30 94 800.