Informatie en inschrijvingen

Tijdlijn van de zwangerschap

Wat gebeurt er allemaal tijdens de zwangerschap? Wanneer vinden er belangrijke echo’s plaats? Welke cursussen en voorlichtingsavond zijn interessant om bij te wonen? Wij hebben de belangrijkste gebeurtenissen voor je op een rijtje gezet.

zwangere vrouw bij babybedje - Kraamzorg Zuid Gelderland

Tijdlijn van de zwangerschap

Week 5: Zwangerschapstest

Vanaf de vijfde week dat je zwanger bent is een zwangerschapstest pas helemaal betrouwbaar.

Week 7 – 9: Vitaliteitsecho

In de meeste gevallen is deze eerste echo een inwendig onderzoek, omdat de embryo vaak nog te klein is om via een uitwendige echo te zien. Tijdens deze echo wordt er onder andere gekeken naar:

  • Het hartje
  • Of je zwanger bent van een eenling of meerling
  • Of de zwangerschap zich binnen of buiten de baarmoeder bevindt
  • Of de embryo zich op de juiste plek heeft ingenesteld
  • Of er een afwijking in of rond de baarmoeder zichtbaar is

Week 8 – 10: Eerste afspraak verloskundige

Tijdens de eerste afspraak met de verloskundige wordt berekend hoelang je ongeveer zwanger bent en wordt de voorlopige uitgerekende datum bepaald.

Week 10 – 16: Kraamzorg regelen

Het is een goed moment om te beginnen met het regelen van kraamzorg als je ongeveer 10 weken zwanger bent. Het beste is om de termijnecho af te wachten zodat je de exacte datum weet.

Direct aanmelden

Week 10 – 12: Termijnecho

De termijnecho is bedoeld om te bepalen hoe lang je zwanger bent. Dit wordt berekend door de embryo te meten.

Week 11: De NIPT

De NIPT is een bloedtest. Er wordt bloed afgenomen om te onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat je baby down-, edwars- of patausyndroom heeft. Je mag zelf kiezen of je dit onderzoek wilt laten uitvoeren.

Week 12: Zwangerschapsaankondiging

Veel aanstaande ouders kiezen ervoor om de zwangerschap pas in week 12 bekend te maken aan vrienden en familie, omdat ze dan de eerste echo hebben gehad en daardoor weten dat alles in orde is met de baby.

Week 12 – 17: 13 wekenecho

Deze echo wordt ook wel de ‘13-wekenecho’ genoemd. Deze echo is een medisch onderzoek naar de baby. Ze kijken of er lichamelijke afwijkingen zijn en er wordt gekeken of de placenta en het vruchtwater in orde is. Tijdens deze echo kunnen ernstige afwijkingen al vroeg opgemerkt worden.

Week 12 – 14: Centering Pregnancy

‘Centering Pregnancy’ is een nieuw opkomende vorm van prenatale zorg. Je komt tijdens de bijeenkomsten van Centering Pregnancy samen met andere zwangere vrouwen, die allemaal rond dezelfde tijd zijn uitgerekend. Tijdens deze samenkomsten komen er verschillende thema’s aan bod en heb je het over je zwangerschap, de toekomstige bevalling en de tijd daarna. Er is veel ruimte voor goede gesprekken, zo ontstaat er een fijne groepsdynamiek waarin jullie elkaar kunnen ondersteunen en aanvullen

Week 13: Aangeven zwangerschapsverlof

Wettelijk gezien moet je uiterlijk drie weken voor ingang van je zwangerschapsverlof aan je werkgever vertellen dat je zwanger bent. Drie weken is vrij kort dag voor de meeste werkgevers en ook zal het op het werk al eerder opvallen dat je zwanger bent. Vaak wordt het nieuws dan ook rond week 13 gedeeld met de werkgever.

Daarnaast is het ook handig om een aantal praktische zaken te bespreken met je werkgever:

  • Wanneer je wenst met verlof te gaan
  • Hoeveel je wilt gaan werken wanneer je baby er is
  • Of er de mogelijkheid bestaat om te kolven op het werk

Week 14: Ingang tweede trimester

Het eerste trimester zit er op. Je krijgt minder last van zwangerschapskwaaltjes en je buik begint goed te groeien. Ook is het een goed moment om de kraamzorg alvast te regelen. Mooi op tijd, zo weet jouw kraamzorgbureau wanneer ze jou kraamzorg mogen bieden.

Week 16: Geslachtsbepaling

Vanaf week 16 is met vrij veel zekerheid het geslacht te bepalen. Sommige mensen kiezen er voor een speciale echo in te plannen, anderen wachten tot de 20-weken echo.

Week 17: Kraampakket

Vanaf week 17 is het handig om een kraampakket in huis te hebben. In dit pakket zitten allerlei artikelen die nodig zijn bij een (onverwachte) thuisbevalling. Het kraampakket vraag je aan via je zorgverzekering.

Week 19: Ouderschapsverlof aanvragen

Wettelijk gezien heb je recht op ouderschapsverlof. Je vraagt dan extra vrije dagen aan op je werk. Deze zijn niet doorbetaald, tenzij anders besproken met jouw werkgever. Je moet ouderschapsverlof minstens twee maanden van tevoren aanvragen.

Week 19: Structureel echoscopisch onderzoek (SEO)

Deze echo wordt ook wel de ‘20-weken echo’ genoemd. Tijdens de 20-weken echo wordt er vooral gekeken naar de gezondheid van de baby. Met een echo via de buik wordt gekeken of de baby goed groeit, er voldoende vruchtwater is en of de placenta er goed uitziet. Ook wordt opnieuw gekeken of de baby lichamelijke afwijkingen heeft.

Week 22: Kinkhoestvaccinatie (22-weken prik)

Wanneer jij een vaccinatie neemt, profiteert ook jouw baby daarvan! De 22-weken prik beschermt jou en jouw baby tegen kinkhoest.

Week 22: Erkennen

Zijn jij en je partner niet getrouwd? Dan zou jouw partner eerst de baby moeten erkennen bij de gemeente. Dit noem je ook wel een familierechtelijke betrekking.

Week 25: Zwangerschapscursus

Met een vaste groep medecursisten ga je op cursus en behandel je allerlei vragen rondom de zwangerschap, de bevalling en de geboorte. Er is een lange versie van acht dagen of een verkorte versie van vier dagen.

Week 25: Cursusavond borstvoeding

Deze cursus wordt verzorgd door een lactatiekundige en krijg je meer te weten over borstvoeding. De avond is ook geschikt voor aanstaande ouders die nog geen keuze hebben gemaakt over voeden.

Week 28 – 36: Cursusavond ouderschap

Maak op een laagdrempelige manier kennis met het ouderschap. Er worden tijdens deze cursus twee thema’s behandeld: ‘contact met je baby’ en ‘ouderschap’. Deze cursusavond wordt verzorgd door een kinderpsychologe en een verpleegkundige van het consultatiebureau.

Week 26 – 30: Intakegesprek kraamzorg

Het is tijd voor een intakegesprek met je kraambureau. Dit is hét moment om jouw verwachtingen rondom de kraamzorg uit te spreken.

Week 32: Geboorteplan

In een geboorteplan zet jij jouw wensen rondom de bevalling op papier. Denk bijvoorbeeld aan wie je bij de bevalling wilt hebben en waar je wilt bevallen. Je neemt dit plan van tevoren door met je partner, verloskundige en eventueel andere mensen die bij de bevalling aanwezig zijn. Hoewel je een bevalling niet helemaal kan plannen, kan dit plan bij onvoorziene omstandigheden wel een houvast zijn voor zorgverleners.

Week 36: Zwangerschapsverlof

Wettelijk gezien mag je na 36 weken zwangerschap niet meer werken. De een kiest ervoor om 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof te gaan, de ander 4 weken. Wij raden vooral aan om te luisteren naar je lichaam. Het kan soms, door zwangerschapsklachten, voorkomen dat je al eerder mindert of stopt met werken. Dan gaat je verlof 6 weken van tevoren in.

Week 37: Baby is voldragen

Bij 40 weken zwangerschap ben je uitgerekend, maar drie weken daarvoor is de baby al voldragen. Vanaf 37 weken mag je thuis bevallen. Houd er rekening mee dat de bevalling vanaf 37 weken op gang kan komen.

Week 40: Uitgerekende datum

De uitgerekende datum is altijd een schatting. Slechts 4% van de vrouwen bevalt op de uitgerekende dag. 40% van de vrouwen bevalt voor de uitgerekende datum en 60% na de uitgerekende datum. Van die 60% vrouwen bevalt 10% na 42 weken. Het blijft dus altijd even afwachten wanneer het precies gaat gebeuren.

Soms kan er vanwege gezondheidsreden, voor jou of voor jouw baby, gekozen worden voor een keizersnede. Deze wordt dan gepland rond de 38 weken zwangerschap.

Bij 3,5% van de zwangerschappen wordt de baby (veel) te vroeg geboren. Je spreekt dan van een prematuur. De oorzaak van deze vroeggeboorte kan verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen is er extra zorg nodig en blijven jullie ter controle langer in het ziekenhuis.

Na de bevalling: Week 5-8 – Nagym ‘weer fit en in balans’

Als je vanuit VCC Nijmegen een zwangerschapscursus hebt gedaan, start zo’n 5 tot 8 weken na de bevalling de nagym. De laatste vier lessen (van 1 uur) zijn gericht op het herstel na je bevalling. Je krijgt de mogelijkheid om rustig en verantwoord te starten met je eigen (sport)activiteiten.

Familie Evers

Kraamverzorgende: Jolanda

Op de dag van onze bevalling belde ik jullie op om te horen of jullie voor ons konden betekenen wat we nodig hadden (gewoon 8 uur per dag). Dat konden jullie, maar wat we nog niet wisten is dat jullie zoveel meer konden bieden!

Jolanda werd onze kant op gestuurd en wat een geweldige kraamverzorgster is zij! Dankzij haar snelle actie rondom de borstvoeding, kolven en bijvoeden hebben wij sinds dag 4 een heel tevreden meisje dat goed kon herstellen van de heftige bevalling. Dankzij Jolanda kon ik de rust die ik zo hard nodig heb echt pakken om mijn lichaam te laten herstellen van de zware bevalling.
En daarnaast was Jolanda nog zoveel meer! Een gezellige klets, hulp in het huishouden, schat voor onze oudste en steun en toeverlaat tijdens de kraamtranen.

Enorm bedankt dat jullie ons zo last minute toch deze geweldige kraamweek hebben kunnen bieden. En wauw, wat fijn dat Jolanda voor jullie werkt en veel gezinnen van haar mogen genieten! Bedankt.
Teun

Kraamverzorgende: Patricia

“Een goed begin is het halve werk” zeggen ze wel eens. Dat is bij kraamzorg natuurlijk extra belangrijk. Hierbij gaat het niet om een klein projectje, maar om het opvoeden van een mensenkind.

Na een zware bevalling hadden wij de behoefte om met z’n drieën rustig bij te komen. Gelukkig kregen wij daarvoor van Patricia alle ruimte. Hierbij was zij niet alleen goede hulp met betrekking tot het opvoeden van een baby, maar was zij een betrokken luisterend oor.

Zonder uitvoerig vooraf te hebben gesproken voelde Patricia haarfijn aan waar onze behoeftes lagen en wat onze visie op opvoeding is. We vonden het erg prettig dat hier weinig woorden voor nodig waren.

Nadat we de deur achter Patricia sloten op de laatste kraamdag misten we haar prettige gezelschap al meteen. We hopen haar in de toekomst nog eens tegen te komen.

Vul je postcode in

Waar zijn wij actief?

Wij bieden kraamzorg in de hele regio Zuid-Gelderland en in een aantal gemeenten tussen Arnhem en Nijmegen. Woon je in Duitsland, dan bieden we alleen kraamzorg als je een Nederlandse verloskundige hebt. Ook bieden we kraamzorg in de gemeenten Grave, Mook en Molenhoek.