Voor partners

Voor partners

Gefeliciteerd! Het vaderschap staat voor de deur. Een nieuwe, spannende en levensveranderende fase begint. Maar wat betekent dit precies voor jou? En hoe kun je je voorbereiden om niet alleen een betrokken partner, maar ook een zelfverzekerde vader te zijn? Hieronder vind je praktische tips, inzichten en boekentips om goed van start te gaan.

Tijdens de zwangerschap 

De meest zichtbare verandering is natuurlijk de groeiende buik van je partner. Maar uiteraard verandert er veel meer dan dat. Deze veranderingen kunnen ongemakken met zich meebrengen. Je kunt hier lezen van welke zwangerschapssymptomen jouw partner last kan krijgen: De eerste symptomen van je zwangerschap. Wanneer je met je partner meedenkt en werk uit handen neemt, zal het je partner enorm helpen om de zwangerschap comfortabel door te komen!

Praktische tips voor jou als aanstaande vader

Neem extra huishoudelijke taken over

Zwangerschap kan lichamelijk zwaar zijn. Door (meer) huishoudelijke klusjes te doen, zoals koken, schoonmaken of boodschappen, geef je je partner de ruimte om te rusten.

Lees je in en tref voorbereidingen

Begrijp wat er in elke fase van de zwangerschap gebeurt. Dit helpt niet alleen je partner, maar zorgt er ook voor dat jij beter voorbereid bent op de komst van de baby. Denk aan het inrichten van de babykamer of het regelen van benodigdheden zoals een kraampakket.

Wees betrokken

Ga mee naar afspraken bij de verloskundige of echo’s. Jouw aanwezigheid laat zien dat je betrokken bent en geeft je partner een gevoel van steun.

Zorg voor ontspanning en rust

Help je partner te ontspannen door bijvoorbeeld samen een rustige wandeling te maken, een massage te geven of gewoon tijd vrij te maken voor quality time.

Blijf flexibel en begripvol

Hormonen kunnen stemmingswisselingen veroorzaken. Luister naar je partner, blijf geduldig en probeer haar gevoelens te begrijpen. Probeer spanning en stress te verminderen door kalm en oplossingsgericht te blijven bij uitdagingen.

Ken de do's en don'ts rondom voeding

Weet wat je partner wel en niet mag eten of drinken, zoals geen rauw vlees of vis met veel kwik. Zo kun je bij eten of uitjes beter rekening houden met haar wensen en gezondheid.

Bereid je voor op de bevalling

Volg samen een zwangerschapscursus, bijvoorbeeld over ademhalingstechnieken of het maken van een geboorteplan. Weet wat je rol is tijdens de bevalling, zoals ondersteuning bieden en praktische zaken regelen.

Hoe kun je je voorbereiden op het vaderschap?

  • Lees je in: Een goede voorbereiding helpt je om met meer zelfvertrouwen het vaderschap in te gaan. Twee aan te raden boeken zijn:

  • Volg een cursus: Er zijn steeds meer cursussen speciaal voor aanstaande vaders. Hier leer je praktische tips en ontmoet je andere vaders in dezelfde situatie. Neem bijvoorbeeld de cursus Aanpakken voor Aanstaande Vaders. Dit is een cursus speciaal bedoeld om jou als partner voor te bereiden en te helpen tijden de zwangerschap, bevalling en kraamperiode.
  • Wees betrokken tijdens de zwangerschap: Ga mee naar controles, lees samen informatie over de bevalling en praat met je partner over jullie verwachtingen.
  • Plan vooruit: Maak tijd vrij in je agenda voor na de geboorte en bedenk hoe je werk en gezin kunt combineren. Het geboorteverlof geeft je de kans om er in de eerste weken volop te zijn.
  • Praat over je gevoelens: Het is normaal om twijfels of onzekerheden te hebben. Bespreek dit met je partner, vrienden of andere vaders.

Jouw rol tijdens de bevalling en daarna

Ook tijdens de bevalling en kraamtijd kun je veel betekenen. Zorg voor een goede voorbereiding, bijvoorbeeld door het geboorteplan te kennen. Tijdens de kraamtijd kun je ondersteunen bij de verzorging van de baby, maaltijden regelen en bezoek coördineren, zodat je partner voldoende rust krijgt.

Met de juiste aandacht en inzet maak je niet alleen het verschil voor je partner, maar versterk je ook jullie band in deze bijzondere tijd. Download hier onze week-per-week checklist voor meer tips en inspiratie!

De bevalling

De bevalling is aangebroken, spannend! Aan jou de eer om jouw partner bij te staan tijdens dit bijzondere moment. Het is goed om te weten wat jouw partner wil en vooral ook niet wil. Bespreek dit goed van te voren en noteer het eventueel in een geboorteplan.

Verlof voor partners: jouw rechten na de geboorte van jullie baby

Als partner heb je recht op verlof om samen te genieten van de komst van jullie kindje en je partner te ondersteunen. Hieronder lees je hoe het geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof precies werken volgens de nieuwste wetgeving.

Geboorteverlof

Ben je in loondienst? Dan heb je recht op geboorteverlof ter hoogte van één werkweek (het aantal uren dat je normaal in een week werkt). Dit verlof moet je opnemen binnen 4 weken na de geboorte van jullie baby. Tijdens dit verlof ontvang je 100% van je salaris, betaald door je werkgever. Je kunt de dagen flexibel opnemen in overleg met je werkgever.

Aanvullend geboorteverlof

Sinds 1 juli 2020 kun je naast het standaard geboorteverlof ook kiezen voor aanvullend geboorteverlof. Dit verlof bedraagt maximaal 5 weken (5 keer het aantal uren dat je per week werkt). Tijdens dit verlof ontvang je een uitkering van het UWV ter hoogte van 70% van je dagloon. Dit verlof kun je opnemen binnen 6 maanden na de geboorte, maar alleen nadat je het standaard geboorteverlof van 1 week hebt afgerond. Let op: het aanvragen van aanvullend geboorteverlof gebeurt via je werkgever. Zij dienen dit aan te vragen bij het UWV, dus bespreek je plannen op tijd. Met deze regelingen heb je als partner de kans om actief betrokken te zijn bij de eerste belangrijke maanden van het leven van jullie baby en je partner optimaal te ondersteunen.

De kraamtijd

Jullie baby is geboren! Nu begint de kraamtijd. Vergeet niet om tussen de gezellige familiebezoekjes door ook voldoende te rusten. De komende tijd staan jullie er nog niet alleen voor. De kraamzorg zal jullie ondersteunen waar nodig.

We helpen je er graag aan herinneren wat er tijdens deze periode allemaal nog geregeld mag worden:

  • Werkgever(s) op de hoogte brengen van de geboorte
  • Geboorteaangifte doen
  • Aanmelden bij een zorgverzekering
  • Uitzoeken of jullie recht hebben op kinderopvangtoeslag
  • Aanmelden bij de kinderopvang
Familie Evers

Kraamverzorgende: Jolanda

Op de dag van onze bevalling belde ik jullie op om te horen of jullie voor ons konden betekenen wat we nodig hadden (gewoon 8 uur per dag). Dat konden jullie, maar wat we nog niet wisten is dat jullie zoveel meer konden bieden!

Jolanda werd onze kant op gestuurd en wat een geweldige kraamverzorgster is zij! Dankzij haar snelle actie rondom de borstvoeding, kolven en bijvoeden hebben wij sinds dag 4 een heel tevreden meisje dat goed kon herstellen van de heftige bevalling. Dankzij Jolanda kon ik de rust die ik zo hard nodig heb echt pakken om mijn lichaam te laten herstellen van de zware bevalling.
En daarnaast was Jolanda nog zoveel meer! Een gezellige klets, hulp in het huishouden, schat voor onze oudste en steun en toeverlaat tijdens de kraamtranen.

Enorm bedankt dat jullie ons zo last minute toch deze geweldige kraamweek hebben kunnen bieden. En wauw, wat fijn dat Jolanda voor jullie werkt en veel gezinnen van haar mogen genieten! Bedankt.

Teun

Kraamverzorgende: Patricia

“Een goed begin is het halve werk” zeggen ze wel eens. Dat is bij kraamzorg natuurlijk extra belangrijk. Hierbij gaat het niet om een klein projectje, maar om het opvoeden van een mensenkind.

Na een zware bevalling hadden wij de behoefte om met z’n drieën rustig bij te komen. Gelukkig kregen wij daarvoor van Patricia alle ruimte. Hierbij was zij niet alleen goede hulp met betrekking tot het opvoeden van een baby, maar was zij een betrokken luisterend oor.

Zonder uitvoerig vooraf te hebben gesproken voelde Patricia haarfijn aan waar onze behoeftes lagen en wat onze visie op opvoeding is. We vonden het erg prettig dat hier weinig woorden voor nodig waren.

Nadat we de deur achter Patricia sloten op de laatste kraamdag misten we haar prettige gezelschap al meteen. We hopen haar in de toekomst nog eens tegen te komen.

ouders met baby dichtbij - voor partners - Kraamzorg Zuid-Gelderland

Handige apps

De App stores staan er vol mee: handige baby apps! Van een app gaande over ‘sprongetjes’ tot een babyfoon app; hieronder een lijstje met de meest populaire en onmisbare apps!

  • De ZwangerHap van van Het Voedingscentrum. Deze app geeft antwoord op al jullie vragen als het op eten tijdens de zwangerschap aankomt. Raadpleeg dus snel even deze app voordat je voor je zwangere partner de keuken induikt!
  • Niet Tinder maar… Kinder! Deze handige app installeren jij en je partner op jullie telefoon. Vervolgens is het swipen naar babynamen! De app houd bij welke namen jullie allebei een like geven. Zo ontstaat er een lijst van baby namen die jullie beide aanspreekt.
  • Een babyfoon nodig maar geen echte babyfoon bij de hand? De Babyfoon 3G app is een goede vervanger.
  • Waarschijnlijk hebben jouw ouders nog met het boek ‘Oei, ik groei’ in handen gestaan. Tegenwoordig bestaat dit populaire boek ook in de vorm van een app.
  • Niets zo waardevol als een slapende baby… Deze app draagt daaraan bij! Alle geluidjes waar jouw baby heerlijk op kan wegdromen zijn hier te vinden.