Voor partners

Voor partners

Gefeliciteerd! Jij en je partner verwachten een baby. Een bijzondere tijd. Negen maanden lang mag je jouw partner bijstaan tijdens de zwangerschap. 

Wat kun je regelen voor de komst van de baby? Hoe kun jij jouw partner het beste bijstaan tijdens alle fases van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd? Wij delen onze praktische tips.

 

De zwangerschap 

De meest zichtbare verandering is natuurlijk de groeiende buik van je partner. Maar uiteraard verandert er veel meer dan dat. Deze veranderingen kunnen ongemakken met zich meebrengen. Je kunt hier lezen van welke zwangerschapssymptomen jouw partner last kan krijgen: [link naar H2 De eerste symptomen van je zwangerschap]. 

Wanneer je met je partner meedenkt en werk uit handen neemt, zal het je partner enorm helpen om de zwangerschap comfortabel door te komen! Dit zou je bijvoorbeeld (extra) kunnen doen:

 • Extra (huishoudelijke) taken overnemen
 • Lees je in en tref voorbereidingen 
 • Wees betrokken
 • Zorg voor ontspanning en rust
 • Reageer begripvol op stemmingswisselingen/hormoon uitschieters 
 • Weet wat er juist wel en niet gegeten of gedronken mag worden

 

De bevalling

De bevalling is aangebroken, spannend! Aan jou de eer om jouw partner bij te staan tijdens dit bijzondere moment. Het is goed om te weten wat jouw partner wil en vooral ook niet wil. Bespreek dit goed van te voren en noteer het eventueel in een geboorteplan [link naar Informatie en inschrijvingen tijdlijn – Week 32 geboorteplan]. 

 

De kraamtijd 

Jullie baby is geboren! Nu begint de kraamtijd. Vergeet niet om tussen de gezellige familiebezoekjes door ook voldoende te rusten. De komende tijd staan jullie er nog niet alleen voor. De kraamzorg zal jullie ondersteunen waar nodig. 

 

We helpen je er graag aan herinneren wat er tijdens deze periode allemaal nog geregeld mag worden:

 • Werkgever(s) op de hoogte brengen van de geboorte
 • Geboorteaangifte doen
 • Aanmelden bij een zorgverzekering 
 • Uitzoeken of jullie recht hebben op kinderopvangtoeslag
 • Aanmelden bij de kinderopvang

 

Handige apps 

De Appstores staan er vol mee: handige baby apps! Van een app gaande over ‘sprongetjes’ tot een babyfoon app; hieronder een lijstje met de meest populaire en onmisbare apps!

 1. De ZwangerHap van van Het Voedingscentrum. Deze app geeft antwoord op al jullie vragen als het op eten tijdens de zwangerschap aankomt. Raadpleeg dus snel even deze app voordat je voor je zwangere partner de keuken induikt! 
 2. Niet Tinder maar… Kinder! Deze handige app installeren jij en je partner op jullie telefoon. Vervolgens is het swipen naar babynamen! De app houd bij welke namen jullie allebei een like geven. Zo ontstaat er een lijst van baby namen die jullie beide aanspreekt.
 3. Een babyfoon nodig maar geen echte babyfoon bij de hand? Met deze app verander je twee telefoons in één babyfoon! 
 4. Waarschijnlijk hebben jouw ouders nog met het boek ‘Oei, ik groei’ in handen gestaan. Tegenwoordig bestaat dit populaire boek ook in de vorm van een app.
 5. Niets zo waardevol als een slapende baby… Deze app draagt daaraan bij! Alle geluidjes waar jouw baby heerlijk op kan wegdromen zijn hier te vinden.