Voor partners

Voor partners

Gefeliciteerd! Jij en je partner verwachten een baby. Een bijzondere tijd. Negen maanden lang mag je jouw partner bijstaan tijdens de zwangerschap. Wat kun je regelen voor de komst van de baby? Hoe kun jij jouw partner het beste bijstaan tijdens alle fases van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd? Wij delen onze praktische tips.

De zwangerschap 

De meest zichtbare verandering is natuurlijk de groeiende buik van je partner. Maar uiteraard verandert er veel meer dan dat. Deze veranderingen kunnen ongemakken met zich meebrengen. Je kunt hier lezen van welke zwangerschapssymptomen jouw partner last kan krijgen: De eerste symptomen van je zwangerschap

Wanneer je met je partner meedenkt en werk uit handen neemt, zal het je partner enorm helpen om de zwangerschap comfortabel door te komen! Dit zou je bijvoorbeeld (extra) kunnen doen:

  • Extra (huishoudelijke) taken overnemen
  • Lees je in en tref voorbereidingen 
  • Wees betrokken
  • Zorg voor ontspanning en rust
  • Reageer begripvol op stemmingswisselingen/hormoon uitschieters 
  • Weet wat er juist wel en niet gegeten of gedronken mag worden

De bevalling

De bevalling is aangebroken, spannend! Aan jou de eer om jouw partner bij te staan tijdens dit bijzondere moment. Het is goed om te weten wat jouw partner wil en vooral ook niet wil. Bespreek dit goed van te voren en noteer het eventueel in een geboorteplan

De kraamtijd 

Jullie baby is geboren! Nu begint de kraamtijd. Vergeet niet om tussen de gezellige familiebezoekjes door ook voldoende te rusten. De komende tijd staan jullie er nog niet alleen voor. De kraamzorg zal jullie ondersteunen waar nodig. 

We helpen je er graag aan herinneren wat er tijdens deze periode allemaal nog geregeld mag worden:

  • Werkgever(s) op de hoogte brengen van de geboorte
  • Geboorteaangifte doen
  • Aanmelden bij een zorgverzekering 
  • Uitzoeken of jullie recht hebben op kinderopvangtoeslag
  • Aanmelden bij de kinderopvang

Geboorteverlof voor partners

Ook als partner heb je recht op verlof na de geboorte van jullie baby. Ben je in loondienst? Dan heb je recht op geboorteverlof gelijk aan het aantal werkuren van 1 week. Daarnaast is het mogelijk om aanvullend geboorteverlof op te nemen, ook wel bekend als kraamverlof, vaderschapsverlof of partnerverlof.

De werkgever betaalt tijdens het verlof het volledige loon door. Als werknemer neem je de verlofdagen naar eigen inzicht op, zo lang het binnen 4 weken na de geboorte van het kind is.

Aanvullend vaderschapsverlof

Sinds 1 juli 2020 kun je maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens dit verlof ontvang je geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Dit aanvullende vaderschapsverlof moet binnen 6 maanden na de geboorte opgenomen worden, maar ná het standaard geboorteverlof van 1 week.

Familie Evers

Kraamverzorgende: Jolanda

Op de dag van onze bevalling belde ik jullie op om te horen of jullie voor ons konden betekenen wat we nodig hadden (gewoon 8 uur per dag). Dat konden jullie, maar wat we nog niet wisten is dat jullie zoveel meer konden bieden!

Jolanda werd onze kant op gestuurd en wat een geweldige kraamverzorgster is zij! Dankzij haar snelle actie rondom de borstvoeding, kolven en bijvoeden hebben wij sinds dag 4 een heel tevreden meisje dat goed kon herstellen van de heftige bevalling. Dankzij Jolanda kon ik de rust die ik zo hard nodig heb echt pakken om mijn lichaam te laten herstellen van de zware bevalling.
En daarnaast was Jolanda nog zoveel meer! Een gezellige klets, hulp in het huishouden, schat voor onze oudste en steun en toeverlaat tijdens de kraamtranen.

Enorm bedankt dat jullie ons zo last minute toch deze geweldige kraamweek hebben kunnen bieden. En wauw, wat fijn dat Jolanda voor jullie werkt en veel gezinnen van haar mogen genieten! Bedankt.
Teun

Kraamverzorgende: Patricia

“Een goed begin is het halve werk” zeggen ze wel eens. Dat is bij kraamzorg natuurlijk extra belangrijk. Hierbij gaat het niet om een klein projectje, maar om het opvoeden van een mensenkind.

Na een zware bevalling hadden wij de behoefte om met z’n drieën rustig bij te komen. Gelukkig kregen wij daarvoor van Patricia alle ruimte. Hierbij was zij niet alleen goede hulp met betrekking tot het opvoeden van een baby, maar was zij een betrokken luisterend oor.

Zonder uitvoerig vooraf te hebben gesproken voelde Patricia haarfijn aan waar onze behoeftes lagen en wat onze visie op opvoeding is. We vonden het erg prettig dat hier weinig woorden voor nodig waren.

Nadat we de deur achter Patricia sloten op de laatste kraamdag misten we haar prettige gezelschap al meteen. We hopen haar in de toekomst nog eens tegen te komen.

ouders met baby dichtbij - voor partners - Kraamzorg Zuid-Gelderland

Handige apps 

De Appstores staan er vol mee: handige baby apps! Van een app gaande over ‘sprongetjes’ tot een babyfoon app; hieronder een lijstje met de meest populaire en onmisbare apps!

  1. De ZwangerHap van van Het Voedingscentrum. Deze app geeft antwoord op al jullie vragen als het op eten tijdens de zwangerschap aankomt. Raadpleeg dus snel even deze app voordat je voor je zwangere partner de keuken induikt! 
  2. Niet Tinder maar… Kinder! Deze handige app installeren jij en je partner op jullie telefoon. Vervolgens is het swipen naar babynamen! De app houd bij welke namen jullie allebei een like geven. Zo ontstaat er een lijst van baby namen die jullie beide aanspreekt.
  3. Een babyfoon nodig maar geen echte babyfoon bij de hand? Met deze app verander je twee telefoons in één babyfoon! 
  4. Waarschijnlijk hebben jouw ouders nog met het boek ‘Oei, ik groei’ in handen gestaan. Tegenwoordig bestaat dit populaire boek ook in de vorm van een app.
  5. Niets zo waardevol als een slapende baby… Deze app draagt daaraan bij! Alle geluidjes waar jouw baby heerlijk op kan wegdromen zijn hier te vinden.