Hoe ziet de kraamtijd eruit?

Hoe ziet de kraamtijd eruit?

Met de kraamtijd bedoelen we de eerste 6 weken nadat je bent bevallen. Deze start met de kraamweek. De kraamweek is de eerste week, of eigenlijk eerste 10 dagen, nadat je bent bevallen. Deze week is best spannend! Eindelijk is jullie baby er en mogen jullie naar huis. Wat nu? Je staat er niet alleen voor deze periode.

gezin met baby - kraamtijd - Kraamzorg Zuid Gelderland

Wat doet een kraamverzorgende?

Jouw kraamverzorgende staat jou de eerste 10 dagen bij. Alle vragen die je hebt, kan je aan haar stellen. Ze is er niet alleen voor de baby, maar vooral ook voor jou.

  • Dagelijks controleert ze of het goed gaat met jou en je baby;
  • Ze is op de hoogte van jouw herstelproces en houd dit goed in de gaten;
  • Ze geeft je tips en advies over verzorgen van je baby, zodat je dit uiteindelijk helemaal zelf kan;
  • Ze helpt en begeleidt je rondom het geven van (borst)voeding;
  • Ze helpt mee met (kleine) huishoudelijke taken;
  • Ze betrekt de partner en eventueel andere kinderen bij de verzorging van jullie baby;
  • Ze ontvangt de kraamvisite en houdt daarbij goed de rustmomenten van jou en je baby in de gaten.

Leren tijdens de kraamweek

De kraamverzorgende zal jullie tijdens de kraamweek alles leren over de verzorging van de baby. Mogelijk ondersteund met Babybalance. Jullie leren onder andere meer over:

Voeden

Ga je borstvoeding of kunstvoeding geven? Over deze vraag heb je vast al tijdens de zwangerschap nagedacht.

Kies je voor borstvoeding? De kraamverzorgende zal je begeleiden en ondersteunen bij het geven van de voeding. Dit kan in de kraamweek best intensief zijn, omdat het soms even zoeken is naar een fijne houding en manier om voeding te geven. Ook voor jouw baby kan het even wennen zijn voordat het lukt. Lees hier meer over borstvoeding.

Kies je voor kunstvoeding? Dan leert de kraamverzorgende je hoe je kunstvoeding klaarmaakt, op welke manier je de fles kan aanbieden en hoe je de flessen en spenen goed reinigt.

Temperatuur opmeten

De lichaamstemperatuur vertelt veel en het is dan ook belangrijk om de temperatuur elke dag te controleren. Jouw kraamverzorgende gaat jou leren hoe jij dit het prettigst bij jouw baby kan controleren. Ze leert je wat een normale temperatuur is, wat dit zegt over de gezondheid en wat je moet doen als het afwijkt.

Ook jouw lichaamstemperatuur wordt dagelijks gecontroleerd. Je hebt een grotere kans op infecties na de bevalling en het is daarom goed om jouw gezondheid in de gaten te houden.

De gehele verzorging

Jouw kraamverzorgende zal jullie ten slotte ondersteunen en begeleiden in de verzorging van je baby. Zij heeft door haar ruime ervaring met baby’s veel handige tips en je kunt mooi bij haar afkijken hoe zij de verzorging doet. Ook eventuele oudere broertjes en zusjes mogen meehelpen met de verzorging. Hier hoort een mooi kraamdiploma bij.

Zorgzaam

Kraamzorg met heel ons hart

Wij zorgen ervoor dat jij alle informatie en ondersteuning ontvangt op het juiste moment. We zijn er voor je gedurende de hele kraamtijd, maar ook tijdens je zwangerschap en na de kraamdagen willen we er voor je zijn. Zodat jullie deze hele periode zorgeloos van jullie gezin kunnen genieten.

Vul je postcode in

Waar zijn wij actief?

Wij bieden kraamzorg in de hele regio Zuid-Gelderland en in een aantal gemeenten tussen Arnhem en Nijmegen. Woon je in Duitsland, dan bieden we alleen kraamzorg als je een Nederlandse verloskundige hebt. Ook bieden we kraamzorg in de gemeenten Grave, Mook en Molenhoek.