Hoe ziet de kraamtijd eruit?

Hoe ziet de kraamtijd eruit?

De eerste 6 weken na de bevalling noemen we de kraamtijd. Deze periode start met de kraamweek en deze periode kan best spannend zijn. 

Hoe geef je voeding? Hoe leg je je baby veilig in bed? Waarschijnlijk heb je veel vragen. Gelukkig sta je er niet alleen voor deze periode.

 

Wat doet een kraamverzorgende?

Jouw kraamverzorgende staat jou de eerste 8 tot 10 dagen bij. Alle vragen die je hebt, kan je aan haar stellen. Ze is er niet alleen voor de baby, maar ook voor jou en (eventueel) je partner en andere kinderen.

 • Dagelijks controleert ze of het goed gaat met jou en je baby.
 • Ze houdt jouw herstelproces goed in de gaten.
 • Ze geeft je tips en advies over het verzorgen van je baby.
 • Ze helpt en begeleidt je rondom het geven van de (borst)voeding.
 • Ze helpt mee met (kleine) huishoudelijke taken.
 • Ze betrekt je partner en andere kinderen bij de verzorging van je baby.
 • Ze ontvangt de kraamvisite en houdt daarbij goed de rustmomenten van jou en je baby in de gaten.

 

Leren tijdens de kraamweek

De kraamverzorgende zal jullie tijdens de kraamweek alles leren over de verzorging van de baby. Jullie leren onder andere meer over:

 • Voeden

  Ga je borstvoeding of kunstvoeding geven? Over deze vraag heb je vast al tijdens de zwangerschap nagedacht.

  Kies je voor borstvoeding? De kraamverzorgende zal je begeleiden en ondersteunen bij het geven van de voeding. Dit kan in de kraamweek best intensief zijn, omdat het soms even zoeken is naar een fijne houding en manier om voeding te geven. Ook voor jouw baby kan het even wennen zijn voordat het lukt. Lees hier meer over borstvoeding.

  Kies je voor kunstvoeding? Dan leert de kraamverzorgende je hoe je kunstvoeding klaarmaakt, op welke manier je de fles kan aanbieden en hoe je de flessen en spenen goed reinigt.

 • Temperatuur opmeten

  De lichaamstemperatuur vertelt veel en het is dan ook belangrijk om de temperatuur elke dag te controleren. Jouw kraamverzorgende gaat jou leren hoe jij dit het prettigst bij jouw baby kan controleren. Ze leert je wat een normale temperatuur is, wat dit zegt over de gezondheid en wat je moet doen als het afwijkt.

  Ook jouw lichaamstemperatuur wordt dagelijks gecontroleerd. Je hebt een grotere kans op infecties na de bevalling en het is daarom goed om jouw gezondheid in de gaten te houden.

 • De gehele verzorging

  Jouw kraamverzorgende zal jullie ten slotte ondersteunen en begeleiden in de verzorging van je baby. Zij heeft door haar ruime ervaring met baby’s veel handige tips en je kunt mooi bij haar afkijken hoe zij de verzorging doet. Ook eventuele oudere broertjes en zusjes mogen meehelpen met de verzorging. Hier hoort een mooi kraamdiploma bij.