Zwanger worden

Zwanger worden

De zwangerschap is een bijzondere tijd, waar veel bij komt kijken. Het is dan ook goed om nog voordat je zwanger bent, na te denken over het zwanger worden. Een goede start is namelijk heel belangrijk.

We vertellen je graag meer over stoppen met anticonceptie, een gezonde leefstijl en de voeding die daarbij past.

zwangere vrouw bij babybedje - Kraamzorg Zuid Gelderland

Stoppen met anticonceptie

Twee op de drie vrouwen gebruiken een voorbehoedsmiddel. Veel vrouwen zullen dan ook eerst moeten stoppen met anticonceptie voordat ze zwanger kunnen worden. De meest populaire voorbehoedsmiddelen zijn de anticonceptiepil en het spiraaltje.

Stoppen met het spiraaltje

Het spiraaltje heeft geen invloed op je menstruatiecyclus. Wil je zwanger worden, dan zal de huisarts of verloskundige het spiraaltje verwijderen. Zodra deze verwijderd is, ben je in principe direct vruchtbaar.

Stoppen met de anticonceptiepil

Wanneer je wilt stoppen met de pil, zal je lichaam even moeten wennen aan het feit dat het niet het vaste aantal hormonen krijgt. Het is dan even afwachten tot je natuurlijke menstruatie op gang komt.

Als je eenmaal je eerste, natuurlijke menstruatie hebt gehad, weet je dat er weer een eisprong is geweest. Wanneer deze is geweest is, is er dus de mogelijkheid om deze te bevruchten en zwanger te raken.

Cyclus

Timing is belangrijk wanneer je zwanger probeert te worden. Tijdens de menstruatiecyclus ben je namelijk maar een paar dagen vruchtbaar: de dagen voor de eisprong (ovulatie) tot een aantal uur na je ovulatie. De eisprong vindt ongeveer 14 dagen voor de eerste dag van de volgende menstruatie plaats. Je kunt alleen zwanger worden als je tijdens deze periode gemeenschap hebt.

Heb je vragen over zwanger worden?

babyslofjes - Kraamzorg Zuid-Gelderland

Vitamines slikken wanneer je zwanger wilt worden

Probeer je zwanger te worden? Dan is het extra belangrijk om gevarieerd te eten en kan het verstandig zijn om extra vitamines te slikken.

Foliumzuur

Foliumzuur (ook wel vitamine B11 genoemd) is belangrijk voor het bloed, de zenuwen en de groei van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Daarnaast voorkomt het ook aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje. Het is aan te raden 400 mg per dag te slikken vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden. Dit mag je doorslikken tot de 10e week van je zwangerschap.

Vitamine D

Vitamine D zorgt voor een goede botontwikkeling van jouw ongeboren baby en kan de kans op zwangerschapsdiabetes verlagen. Slik vanaf het moment dat je zwanger wilt worden 10 microgram vitamine D per dag.

Jodium

Jodium is heel de zwangerschap belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van jouw ongeboren baby. Zorg ervoor dat voor je zwanger bent je voldoende jodium binnenkrijgt. Brood is de belangrijkste bron van jodium. Ook zit jodium in zuivel, eieren en vis.

Het Voedingscentrum

Wil je meer weten over het slikken van vitamines voor en tijdens de zwangerschap? Het Voedingscentrum is een goede, betrouwbare bron op het gebied van gezonde voeding en vitamines. De meest actuele informatie vind je op de website van het Voedingscentrum.

De eerste symptomen van je zwangerschap

Een zwangerschap zorgt voor veel veranderingen in je lichaam. Veel vrouwen doen naar aanleiding van de eerste symptomen een zwangerschapstest. Waar kun je op letten?

De eerste zwangerschapssymptomen zijn:

 • uitblijven van de menstruatie
 • misselijkheid en/of brandend maagzuur
 • vermoeidheid
 • ijzersmaak in de mond
 • vaker naar het toilet en meer afscheiding
 • gevoelige borsten
 • emotioneel, last van stemmingswisselingen
 • hoofdpijn
 • beter ruiken en een afkeer tegen bepaalde geuren, eten en drinken
 • pijn in de buik
 • rugpijn en bekkenklachten
 • duizelig
 • kramp in de kuiten

Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapssymptomen, maar niet allemaal! Ook kan het zijn dat je een aantal van deze symptomen hebt, maar niet zwanger bent. Doe altijd een zwangerschapstest wanneer je denkt dat je zwanger bent.

Familie Evers

Kraamverzorgende: Jolanda

Op de dag van onze bevalling belde ik jullie op om te horen of jullie voor ons konden betekenen wat we nodig hadden (gewoon 8 uur per dag). Dat konden jullie, maar wat we nog niet wisten is dat jullie zoveel meer konden bieden!

Jolanda werd onze kant op gestuurd en wat een geweldige kraamverzorgster is zij! Dankzij haar snelle actie rondom de borstvoeding, kolven en bijvoeden hebben wij sinds dag 4 een heel tevreden meisje dat goed kon herstellen van de heftige bevalling. Dankzij Jolanda kon ik de rust die ik zo hard nodig heb echt pakken om mijn lichaam te laten herstellen van de zware bevalling.
En daarnaast was Jolanda nog zoveel meer! Een gezellige klets, hulp in het huishouden, schat voor onze oudste en steun en toeverlaat tijdens de kraamtranen.

Enorm bedankt dat jullie ons zo last minute toch deze geweldige kraamweek hebben kunnen bieden. En wauw, wat fijn dat Jolanda voor jullie werkt en veel gezinnen van haar mogen genieten! Bedankt.
Teun

Kraamverzorgende: Patricia

“Een goed begin is het halve werk” zeggen ze wel eens. Dat is bij kraamzorg natuurlijk extra belangrijk. Hierbij gaat het niet om een klein projectje, maar om het opvoeden van een mensenkind.

Na een zware bevalling hadden wij de behoefte om met z’n drieën rustig bij te komen. Gelukkig kregen wij daarvoor van Patricia alle ruimte. Hierbij was zij niet alleen goede hulp met betrekking tot het opvoeden van een baby, maar was zij een betrokken luisterend oor.

Zonder uitvoerig vooraf te hebben gesproken voelde Patricia haarfijn aan waar onze behoeftes lagen en wat onze visie op opvoeding is. We vonden het erg prettig dat hier weinig woorden voor nodig waren.

Nadat we de deur achter Patricia sloten op de laatste kraamdag misten we haar prettige gezelschap al meteen. We hopen haar in de toekomst nog eens tegen te komen.

zwanger buik - Kraamzorg Zuid Gelderland
Baby - zwanger worden - Kraamzorg Zuid-gelderland

Vul je postcode in

Waar zijn wij actief?

Onze diensten worden aangeboden in de uitgestrekte regio van Zuid-Gelderland en in verschillende gemeenten gelegen tussen Arnhem en Nijmegen. Voor bewoners in Duitsland verstrekken wij enkel kraamzorg indien er een Nederlandse verloskundige bij betrokken is. Benieuwd of wij ook in jouw woonplaats kraamzorg leveren? Doe de postcodecheck!