Zwanger worden

Zwanger worden

Is het jouw wens om zwanger te worden? De zwangerschap is een bijzondere tijd, waar veel bij komt kijken. Het is dan ook goed om nog voordat je zwanger bent, na te denken over het zwanger worden. Een goede start is namelijk heel belangrijk. 

We vertellen je graag meer over stoppen met anticonceptie, een gezonde leefstijl en de voeding die daarbij past. 

 

Stoppen met anticonceptie

Twee op de drie vrouwen gebruiken een voorbehoedsmiddel. Veel vrouwen zullen dan ook eerst moeten stoppen met anticonceptie voordat ze zwanger kunnen worden. De meest populaire voorbehoedsmiddelen zijn de anticonceptiepil en het spiraaltje. 

Stoppen met het spiraaltje

Het spiraaltje heeft geen invloed op je menstruatiecyclus. Wil je zwanger worden, dan zal de huisarts of verloskundige het spiraaltje verwijderen. Zodra deze verwijderd is, ben je in principe direct vruchtbaar. 

Stoppen met de anticonceptiepil

Wanneer je wilt stoppen met de pil, zal je lichaam even moeten wennen aan het feit dat het niet het vaste aantal hormonen krijgt. Het is dan even afwachten tot je natuurlijke menstruatie op gang komt. 

Als je eenmaal je eerste, natuurlijke menstruatie hebt gehad, weet je dat er weer een eisprong is geweest. Wanneer deze is geweest is, is er dus de mogelijkheid om deze te bevruchten en zwanger te raken. 

 

Cyclus

Timing is belangrijk wanneer je zwanger probeert te worden. Tijdens de menstruatiecyclus ben je namelijk maar een paar dagen vruchtbaar: de dagen voor de eisprong (ovulatie) tot een aantal uur na je ovulatie. De eisprong vindt ongeveer 14 dagen voor de eerste dag van de volgende menstruatie plaats. Je kunt alleen zwanger worden als je tijdens deze periode gemeenschap hebt. 

 

Vitamines slikken wanneer je zwanger wilt worden 

Probeer je zwanger te worden? Dan is het extra belangrijk om gevarieerd te eten en kan het verstandig zijn om extra vitamines te slikken. 

Foliumzuur 

Foliumzuur (ook wel vitamine B11 genoemd) is belangrijk voor het bloed, de zenuwen en de groei van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Daarnaast voorkomt het ook aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje. Het is aan te raden 400 mg per dag te slikken vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden. Dit mag je doorslikken tot de 10e week van je zwangerschap.

Vitamine D

Vitamine D zorgt voor een goede botontwikkeling van jouw ongeboren baby en kan de kans op zwangerschapsdiabetes verlagen. Slik vanaf het moment dat je zwanger wilt worden 10 microgram vitamine D per dag. 

Jodium 

Jodium is heel de zwangerschap belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van jouw ongeboren baby. Zorg ervoor dat voor je zwanger bent je voldoende jodium binnenkrijgt. Brood is de belangrijkste bron van jodium. Ook zit jodium in zuivel, eieren en vis. 

Het Voedingscentrum

Wil je meer weten over het slikken van vitamines voor en tijdens de zwangerschap? Het Voedingscentrum is een goede, betrouwbare bron op het gebied van gezonde voeding en vitamines. De meest actuele informatie vind je op de website van het Voedingscentrum. 

 

De eerste symptomen van je zwangerschap 

Een zwangerschap zorgt voor veel veranderingen in je lichaam. Veel vrouwen doen naar aanleiding van de eerste symptomen een zwangerschapstest. Waar kun je op letten?

 

De eerste zwangerschapssymptomen zijn: 

 • uitblijven van de menstruatie
 • misselijkheid en/of brandend maagzuur
 • vermoeidheid
 • ijzersmaak in de mond 
 • vaker naar het toilet en meer afscheiding 
 • gevoelige borsten
 • emotioneel, last van stemmingswisselingen 
 • hoofdpijn
 • beter ruiken en een afkeer tegen bepaalde geuren, eten en drinken
 • pijn in de buik
 • rugpijn en bekkenklachten
 • duizelig
 • kramp in de kuiten

 

Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapssymptomen, maar niet allemaal! Ook kan het zijn dat je een aantal van deze symptomen hebt, maar niet zwanger bent. Doe altijd een zwangerschapstest wanneer je denkt dat je zwanger bent.