Tips na de kraamtijd

Tips na de kraamtijd

De jeugdverpleegkundige streeft ernaar om jullie binnen 14 dagen na geboorte van jullie baby te bezoeken. De eerste keer komt ze op huisbezoek, daarna gaan jullie naar het consultatiebureau. Ook heb je de mogelijkheid om tussentijds naar het weeguur te gaan en kun je er terecht met je vragen over onder andere voeding, slapen en ouderschap. Bij je verloskundige kan je nog tot 6 weken na je bevalling terecht met vragen. Bekijk hieronder onze tips voor na de kraamtijd.

Borstvoeding

Met borstvoeding vragen kan je terecht bij de JGZ en diverse borstvoedingorganisaties of lactatiekundigen.

Vitamines

Vitamine K

De baby moet vanaf dag 8 tot en met 3 maanden dagelijks vitamine K toegediend krijgen. Zodra je eerder dan 3 maanden stopt met borstvoeding of borstvoeding combineert met kunstvoeding of geheel overgaat naar kunstvoeding, moet je even overleggen met het consultatiebureau wanneer je met het geven van vitamine K kunt stoppen.

Vitamine D

Ook vanaf dag 8 dagelijks vitamine D toedienen. Dit is tot en met de leeftijd van 4 jaar. Ook voor de moeder die borstvoeding geeft is het goed om vitamine D te nemen.

Voor beide vitaminen de juiste dosering op de verpakking lezen. Dit verschilt per merk.

Regeldagen / onrustige dagen

Alle baby’s hebben wel eens dagen dat ze onrustig zijn en waarop het voedingsritme anders is. De baby is onrustig en komt vaker voor een voeding. We zien dit meestal rond de 10 – 14 dagen, 6 weken en 3 maanden. Door op vraag te voeden, drinkt de baby vaker en krijgt zo voldoende melk binnen en het stimuleert meteen de melkproductie.

Het ontdooien en opwarmen van moedermelk

Ontdooi de bevroren moedermelk bij voorkeur langzaam in de koelkast of onder een stromende kraan die van koud steeds warmer wordt gezet. Ontdooide moedermelk ziet er vaak iets anders uit dan vers afgekolfde melk. Dit heeft echter geen gevolgen voor de kwaliteit van de melk. Voor gebruik de melk goed door roeren.

Ontdooide, niet opgewarmde moedermelk is 24 uur te gebruiken, mits bewaard in de koelkast.

De melk mag niet warmer worden dan 30 – 35 °C. Als de melk opgewarmd wordt in de magnetron moet de melk halverwege en erna geschud worden. Kleine hoeveelheden au bain Marie opwarmen.

Restjes voeding niet langer dan een uur na het opwarmen bewaren en niet opnieuw opwarmen.

Borstvoeding en werk

Bereid je tijdig voor op het kolven en laat je baby vanaf een week of 3 af en toe eens borstvoeding uit de fles drinken.

Je kunt heel lang 2 – 3 voedingen blijven geven als je weer gaat werken. Je werkgever is wettelijk verplicht gedurende 9 maanden een mogelijkheid te bieden voor het kolven/voeden.

Kunstvoeding

Het ophogen van de voeding

Het ophogen van de voeding gebeurt in principe met 10 ml voeding per dag, tenzij anders is geadviseerd. Bijvoorbeeld bij baby’s met een laag geboortegewicht.

Je blijft in principe ophogen tot maximaal 100 ml per voeding. De jeugdverpleegkundige zal je verder adviseren over het ophogen van de voeding.
Heb je hier al eerder vragen over, dan kan je bellen of mailen.

Vitamines

De baby moet vanaf dag 8 tot de leeftijd van 4 jaar vitamine D toegediend krijgen. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking.

Regeldagen / onrustige dagen

Ook baby’s die kunstvoeding krijgen hebben dagen waarop ze onrustig zijn. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ze gegroeid zijn, waardoor de voedingsbehoefte groter is geworden.

Schoonmaken flesjes en fopspeen

  • Flessen en spenen na gebruik met koud water omspoelen. Daarna goed schoonmaken. Bij voorkeur in een vaatwasser op lang programma 55 graden.
  • Indien geen vaatwasser beschikbaar of onvoldoende flessen: fles afwassen met heet water en afwasmiddel en flessenborstel. Hierna fles en speen goed spoelen.
  • Fles en speen op een schone droge doek en plaats te drogen zetten.
  • Altijd de spenen controleren op beschadigingen of ze nog goed zijn. Om de 6 weken de spenen vervangen.

Gebruik van het auto stoeltje

Gebruik het auto stoeltje (maxi cosi) niet als bedje als je onderweg bent. De baby ligt dan voortdurend met een krom ruggetje. Ook de duur van het vervoer langzaam opbouwen en niet uren achter elkaar. Maximaal 2 uur in het stoeltje en dan een half uur uit het stoeltje in een andere houding.

Naar buiten in de wandelwagen

Als je samen naar buiten gaat, kijk dan wat je zelf aan hebt en kleedt je baby hetzelfde aan + 1 laagje (= deken). Met wind en regen het mutsje op. Gebruik geen kruik in de wandelwagen. Je kunt wel de wandelwagen voorverwarmen. Kom je in een warmere omgeving, doe bijvoorbeeld even de kap naar beneden of het dekentje af.

Het is niet nodig om een doek over de kinderwagenbak te hangen ter bescherming tegen de zon. Dit kan zelfs risico’s op onvoldoende frisse lucht geven omdat je baby zijn uitgeademde lucht opnieuw inademt en de temperatuur kan met 7 graden toenemen onder het doek. Ga op het heetst van de dag liever niet wandelen en gebruik anders een parasolletje. Doe bij voorkeur op hete dagen de kap naar beneden voor voldoende frisse lucht.

Koorts

Als de temperatuur van jullie baby in de 1ste 3 maanden 38°C of hoger is, dan is dit koorts!

Ga eerst na of je baby niet te warm gelegen heeft. Haal in dat geval een laag weg (kleding of dekentje) en temperatuur na een uur nog eens. Is de temperatuur nog hoog dan direct de huisarts bellen. Kijk ook naar het gedrag (suf of alert).

Is de temperatuur juist lager dan 36.5 °C. Ga na of je baby te koud heeft gelegen. Voeg warmte toe (kleding of dekentje). Temperatuur na een uur weer en is er niets veranderd, ook dan de huisarts bellen. Ook nu kijk je naar het gedrag.

Ben je bezorgd, schroom dan niet om al eerder te bellen. Tenslotte kennen jullie je baby het beste!

Kraamvrouw

Er op uit: realiseer je als je een eindje gaat lopen dat je niet te ver gaat. Bouw het langzaam op.

Vloeien: je kunt nog 6 weken navloeien. Over het algemeen is het na 3 weken minimaal.

Rust: houd als regel aan dat zo lang je nachtvoeding geeft, je ’s middags zelf je rustmoment pakt. Als je een blauwe-plek-gevoel bij je schaambeen voelt, kan dit betekenen dat je teveel gedaan hebt. Neem voldoende rustmomenten.

Het consultatiebureau / JeugdGezondheidsZorg

Je kunt de JeugdGezondheidsZorg (JGZ) bellen en mailen voor het maken en wijzigen van afspraken met het consultatiebureau . graag er bij vermelden voor welk consultatiebureau (CB) de mail bestemd is. Jouw mail wordt dan naar het juiste CB toegestuurd.