Tips na de kraamtijd

Baby tips na de kraamtijd

De eerste dagen, weken en maanden na de geboorte komt er veel op jullie af. Met deze informatie en handige baby tips voor na de kraamtijd geven we jullie extra houvast in je ontwikkeling als gezin. 

Daarnaast krijgen jullie te maken met verschillende instanties. Zo streeft de jeugdverpleegkundige ernaar om jullie binnen 14 dagen na geboorte van jullie baby te bezoeken. De eerste keer komt ze op huisbezoek, daarna gaan jullie naar het consultatiebureau. Ook heb je de mogelijkheid om tussentijds naar het weeguur te gaan en kun je er terecht met je vragen over onder andere voeding, slapen en ouderschap. Bij je verloskundige kan je nog tot 6 weken na je bevalling terecht met vragen.
Na de kraamtijd kun je voor coaching en begeleiding terecht bij Moed-er. www.moed-er.nl

Bekijk hieronder onze tips voor na de kraamtijd.

Borstvoeding tips

Met borstvoeding vragen kan je terecht bij de JGZ en diverse borstvoedingorganisaties of lactatiekundigen.

Vitamines

Vitamine K

De baby moet vanaf dag 8 tot en met 3 maanden dagelijks vitamine K toegediend krijgen. Zodra je eerder dan 3 maanden stopt met borstvoeding of borstvoeding combineert met kunstvoeding of geheel overgaat naar kunstvoeding, moet je even overleggen met het consultatiebureau wanneer je met het geven van vitamine K kunt stoppen.

Vitamine D

Ook vanaf dag 8 dagelijks vitamine D toedienen. Dit is tot en met de leeftijd van 4 jaar. Ook voor de moeder die borstvoeding geeft is het goed om vitamine D te nemen.

Lees voor beide vitaminen de juiste dosering op de verpakking. Dit verschilt per merk.

Regeldagen / onrustige dagen

Alle baby’s hebben wel eens dagen dat ze onrustig zijn en waarop het voedingsritme anders is. De baby is onrustig en heeft vaker behoefte aan voeding. We zien dit meestal rond de 10 – 14 dagen, 6 weken en 3 maanden. Door op vraag te voeden, drinkt de baby vaker en krijgt zo voldoende melk binnen en het stimuleert meteen de melkproductie.

Het ontdooien en opwarmen van moedermelk

Ontdooi de bevroren moedermelk bij voorkeur langzaam in de koelkast of onder een stromende kraan die van koud steeds warmer wordt gezet. Ontdooide moedermelk ziet er vaak iets anders uit dan vers afgekolfde melk. Dit heeft echter geen gevolgen voor de kwaliteit van de melk. Voor gebruik de melk goed door roeren.

Ontdooide, niet opgewarmde moedermelk is 24 uur te gebruiken, mits bewaard in de koelkast.

De melk mag niet warmer worden dan 30 – 35 °C. Als de melk opgewarmd wordt in de magnetron moet de melk halverwege en erna geschud worden. Kleine hoeveelheden au bain Marie opwarmen.

Bewaar restjes voeding niet langer dan een uur na het opwarmen en warm het niet opnieuw op.

Borstvoeding en werk

Bereid je tijdig voor op het kolven en laat je baby vanaf een week of 3 af en toe eens borstvoeding uit de fles drinken.

Je kunt heel lang 2 – 3 voedingen blijven geven als je weer gaat werken. Je werkgever is wettelijk verplicht gedurende 9 maanden een mogelijkheid te bieden voor het kolven/voeden.

Kunstvoeding

Het ophogen van de voeding

Het ophogen van de voeding gebeurt in principe met 10 ml voeding per dag, tenzij anders is geadviseerd. Bijvoorbeeld bij baby’s met een laag geboortegewicht.

Je blijft in principe ophogen tot maximaal 100 ml per voeding. De jeugdverpleegkundige adviseert verder over het ophogen van de voeding.
Heb je hier al eerder vragen over, dan kun je altijd zelf contact opnemen met de jeugdverpleegkundige.

Vitamines

De baby moet vanaf dag 8 tot de leeftijd van 4 jaar vitamine D toegediend krijgen. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking.

Regeldagen / onrustige dagen

Ook baby’s die kunstvoeding krijgen hebben dagen waarop ze onrustig zijn. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ze gegroeid zijn, waardoor de voedingsbehoefte groter is geworden.

Schoonmaken flesjes en fopspeen

  • Spoel de flessen en spenen na gebruik met koud water. Maak ze daarna goed schoon. Bij voorkeur in een vaatwasser op lang programma 55 graden.
  • Indien er geen vaatwasser beschikbaar of je hebt onvoldoende flessen: fles afwassen met heet water en afwasmiddel en flessenborstel. Hierna spoel je de fles en speen goed door.
  • Laat de fles en speen na het afwassen op een schone droge doek drogen.
  • Controleer de spenen altijd op beschadigingen en vervang ze iedere 6 weken.

Gebruik van het autostoeltje

Gebruik het autostoeltje (Maxi-Cosi) niet als bedje als je onderweg bent. De baby ligt dan voortdurend met een krom ruggetje. We raden ook aan om de duur van het vervoer langzaam op te bouwen en de baby niet uren achter elkaar in het stoeltje te laten liggen. Laat de baby maximaal 2 uur in het stoeltje en zorg ervoor dat de baby dan minimaal een half uur uit het stoeltje in een andere houding ligt.

Naar buiten in de wandelwagen

Als je samen naar buiten gaat, kijk dan wat je zelf aan hebt en kleedt je baby hetzelfde aan + 1 laagje (= deken). Met wind en regen het mutsje op. Gebruik geen kruik in de wandelwagen. Je kunt wel de wandelwagen voorverwarmen. Kom je in een warmere omgeving, doe bijvoorbeeld even de kap naar beneden of het dekentje af.

Het is niet nodig om een doek over de kinderwagenbak te hangen ter bescherming tegen de zon. Dit kan zelfs risico’s op onvoldoende frisse lucht geven omdat je baby zijn uitgeademde lucht opnieuw inademt en de temperatuur kan met 7 graden toenemen onder het doek. Ga op het heetst van de dag liever niet wandelen en gebruik anders een parasolletje. Doe bij voorkeur op hete dagen de kap naar beneden voor voldoende frisse lucht.

Heeft je baby koorts?

Als de temperatuur van jullie baby in de 1ste 3 maanden 38°C of hoger is, dan is dit koorts!

Ga eerst na of je baby niet te warm gelegen heeft. Haal in dat geval een laag weg (kleding of dekentje) en meet de temperatuur na een uur nog eens. Is de temperatuur nog hoog dan direct de huisarts bellen. Kijk ook of het gedrag anders is dan normaal (suf of alert).

Is de temperatuur juist lager dan 36.5 °C? Ga na of je baby te koud heeft gelegen. Voeg warmte toe (kleding of dekentje). Temperatuur na een uur weer en is er niets veranderd, bel dan ook de huisarts. Ook nu houd je het gedrag in de gaten.

Ben je bezorgd, schroom dan niet om al eerder te bellen. Tenslotte kennen jullie je baby het beste!

Kraamvrouw

Er op uit: realiseer je als je een eindje gaat lopen dat je niet te ver gaat. Bouw het langzaam op.

Vloeien: je kunt nog 6 weken navloeien. Over het algemeen is het na 3 weken minimaal.

Rust: houd als regel aan dat zo lang je nachtvoeding geeft, je ’s middags zelf je rustmoment pakt. Als je een blauwe-plek-gevoel bij je schaambeen voelt, kan dit betekenen dat je teveel gedaan hebt. Neem voldoende rustmomenten.

Na de kraamtijd

Op de volgende pagina’s lees je meer over na de kraamtijd.

kraamzorg verlengen

Alles over

Babythuiszorg

Alles over

Het consultatiebureau / JeugdGezondheidsZorg

Je kunt de JeugdGezondheidsZorg (JGZ) bellen en mailen voor het maken en wijzigen van afspraken met het consultatiebureau . graag er bij vermelden voor welk consultatiebureau (CB) de mail bestemd is. Jouw mail wordt dan naar het juiste CB toegestuurd.