Voeding tijdens de zwangerschap

Voeding tijdens de zwangerschap

Voor de baby is het beter wanneer je bepaalde voedingsmiddelen niet eet tijdens de zwangerschap. Vaak weet je echter niet vanaf dag één dat je zwanger bent, dus het is verstandig dat je je deze producten alvast laat staan wanneer je zwanger probeert te worden. Je hoort en leest regelmatig over wat je wel of beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap. Wij raden je aan deze informatie altijd te checken bij betrouwbare instanties, zoals het voedingscentrum.

zwangere vrouw bij babybedje - Kraamzorg Zuid Gelderland

Wat kan je beter niet eten tijdens de zwangerschap?

  • Rauw vlees (denk aan tartaar, carpaccio, en niet-doorgebakken biefstuk)
  • Rauwe vleeswaren (zoals filet americain, ossenworst, chorizo, rosbief, rauwe ham, salami en cervelaat)
  • Gerookte kant-en-klare vis (denk aan gerookte zalm, paling, haring, gerookte makreel)
  • Rauwe vis (zoals vistartaar, ceviche, haring en sushi.)
  • Schaal- en schelpdieren (denk aan mosselen, kreeft, garnalen, oesters, coquilles en krab)
  • Roofvissen, zowel vers als uit blik (onder de roofvissen vallen de zwaardvis, tonijn, makreel, snoek, snoekbaars en haai)
  • Rauw ei (een gebakken of gekookt eitje moet goed verhit worden). 
  • Producten met rauwe eieren (zoals zelfgemaakte mayonaise, mousse en tiramisu). 
  • Rauwe kiemgroenten (zoals taugé of alfalfa) 
  • Kaas dat gemaakt is van rauwe melk (op het etiket wordt dit aangegeven als ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’) 
  • Drop (Niet meer dan acht dropjes per dag)
  • Kruidenpillen en etherische kruidenolie
  • Anijs, dragon, basilicum, venkel, piment, nootmuskaat, kaneel, peper en foelie (kleine hoeveelheden zijn niet schadelijk, maar probeer niet te veel te gebruiken)
  • Sojaproducten (zoals tofu, tempé of sojabonen. Eet dit maximaal twee keer per week)

Wat kan je beter niet drinken tijdens de zwangerschap?

  • Alcohol
  • Cafeïne houdende dranken (maximaal twee kopjes per dag. Let op: in sommige theesoorten zit ook cafeïne)
  • Rauwe melk rechtstreeks van de boer
  • Sojadrink of yoghurt (maximaal vier glazen of schaaltjes per dag)

Voor de meest actuele informatie verwijzen we je door naar het Voedingscentrum. 

ZwangerHap

Het Voedingscentrum heeft een app ontwikkeld om gemakkelijk op te kunnen zoeken wat je wel of niet mag eten of drinken wanneer je zwanger bent. Erg handig wanneer jij twijfels hebt over een bepaald product!

Familie Evers

Kraamverzorgende: Jolanda

Op de dag van onze bevalling belde ik jullie op om te horen of jullie voor ons konden betekenen wat we nodig hadden (gewoon 8 uur per dag). Dat konden jullie, maar wat we nog niet wisten is dat jullie zoveel meer konden bieden!

Jolanda werd onze kant op gestuurd en wat een geweldige kraamverzorgster is zij! Dankzij haar snelle actie rondom de borstvoeding, kolven en bijvoeden hebben wij sinds dag 4 een heel tevreden meisje dat goed kon herstellen van de heftige bevalling. Dankzij Jolanda kon ik de rust die ik zo hard nodig heb echt pakken om mijn lichaam te laten herstellen van de zware bevalling.
En daarnaast was Jolanda nog zoveel meer! Een gezellige klets, hulp in het huishouden, schat voor onze oudste en steun en toeverlaat tijdens de kraamtranen.

Enorm bedankt dat jullie ons zo last minute toch deze geweldige kraamweek hebben kunnen bieden. En wauw, wat fijn dat Jolanda voor jullie werkt en veel gezinnen van haar mogen genieten! Bedankt.
Teun

Kraamverzorgende: Patricia

“Een goed begin is het halve werk” zeggen ze wel eens. Dat is bij kraamzorg natuurlijk extra belangrijk. Hierbij gaat het niet om een klein projectje, maar om het opvoeden van een mensenkind.

Na een zware bevalling hadden wij de behoefte om met z’n drieën rustig bij te komen. Gelukkig kregen wij daarvoor van Patricia alle ruimte. Hierbij was zij niet alleen goede hulp met betrekking tot het opvoeden van een baby, maar was zij een betrokken luisterend oor.

Zonder uitvoerig vooraf te hebben gesproken voelde Patricia haarfijn aan waar onze behoeftes lagen en wat onze visie op opvoeding is. We vonden het erg prettig dat hier weinig woorden voor nodig waren.

Nadat we de deur achter Patricia sloten op de laatste kraamdag misten we haar prettige gezelschap al meteen. We hopen haar in de toekomst nog eens tegen te komen.

baby op buik - Kraamzorg Zuid-Gelderland

Vul je postcode in

Waar zijn wij actief?

Wij bieden kraamzorg in de hele regio Zuid-Gelderland en in een aantal gemeenten tussen Arnhem en Nijmegen. Woon je in Duitsland, dan bieden we alleen kraamzorg als je een Nederlandse verloskundige hebt. Ook bieden we kraamzorg in de gemeenten Grave, Mook en Molenhoek.