Zwangerschapssymptomen: de eerste symptomen van je zwangerschap

Zwangerschapssymptomen: de eerste symptomen van je zwangerschap

Een zwangerschap herken je niet altijd direct. Zwangerschapssymptomen kunnen verschillen bij iedere vrouw, maar ook per zwangerschap. Het is altijd handig om zwangerschapssymptomen te herkennen. We hebben de meest voorkomende tekenen van de zwangerschap voor je op een rijtje gezet:

Veel voorkomende zwangerschapssymptomen

 • Je menstruatie blijft uit

Bij een regelmatige menstruatiecyclus is dit vaak het eerste fysieke teken. Het kan zijn dat je last hebt van een lichte bloeding of doorbraakbloedingen rond je menstruatie, ook wanneer je net zwanger bent. Heb je normaal gesproken geen regelmatige cyclus? Dan kan het zijn dat je andere zwangerschapssymptomen eerder opmerkt.

 

 • Misselijkheid / brandend maagzuur

Zwangerschapsmisselijkheid, vaak in de ochtend, komt voor bij 60% tot 80% van de vrouwen die zwanger zijn. Je kan er last van krijgen vanaf het moment dat je menstruatie uitblijft. Het is daarom vaak het eerste zwangerschapsverschijnsel dat duidelijk te herkennen is. Bij de meeste zwangeren is na de 4e maand de misselijkheid echt over.

De misselijkheid ontstaat door hormonale veranderingen aan het begin van de zwangerschap. Het spijsverteringsproces werkt trager door de aanmaak van het geslachtshormoon progesteron. Hierdoor blijft je maag voor een langere tijd vol, waardoor je misselijkheid kan ervaren.

Wat kun je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid?

 • Eet kleine hoeveelheden over de hele dag verdeeld.
 • Eet vezelrijke voeding die zorgen voor een laxerend effect.
 • Eet geen zware maaltijden met veel vet of suikers.
 • Eet iets voordat je opstaat, zoals een cracker of beschuitje.

 

 • Vermoeidheid

Tijdens de eerste twee weken van je zwangerschap kun je je extreem moe voelen. Dit komt doordat er meer progesteron in je lichaam zit. Dit helpt de baarmoeder zich voor te bereiden op de zwangerschap.

 • Ijzersmaak in je mond

Een vreemde en aanhoudende ‘metaalsmaak’ in je mond kan al vroeg in de zwangerschap een symptoom zijn. Dit is een echte bijwerking van de hormonale verschuivingen die in je lichaam plaatsvinden. De medische naam hiervoor is dysgeusie. Helaas is er niet echt iets dat helpt tegen de vieze smaak in je mond. Een pepermuntje nemen of je tanden poetsen helpt helaas maar voor korte duur.

 

 • Vaker naar het toilet / meer afscheiding

6 tot 8 weken na de bevruchting kan het voorkomen dat je vaker naar het toilet moet om te plassen. Dit komt doordat de baarmoeder groter wordt en op je blaas gaat drukken. Na de 8 weken gaat de baarmoeder meer naar boven in de buik, waardoor de druk afneemt.

 

 • Gevoelige borsten

Heb je last van gevoelig borsten of voelen ze gespannen aan? Lijken ze groter dan normaal? Dit kunnen allemaal tekenen zijn van een zwangerschap.

 

 • Emotioneel, last van stemmingswisselingen

Huil je opeens maar weet je eigenlijk niet waarom? Door de hormonen ontstaan er stemmingswisselingen waardoor je met name aan het begin van de zwangerschap emotioneel wat labieler kan zijn.

 

 • Hoofdpijn

Ook hoofdpijn is een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje. Het is natuurlijk vervelend en pijnlijk, maar maak je hier vooral geen zorgen om. Vooral in het eerste trimester kun je last hebben van hoofdpijn. De pijn kan onder andere veroorzaakt worden door hormonen, spanning en stress. Ook kan de pijn komen door ontwenningsverschijnselen van bijvoorbeeld stoppen met roken of stoppen met drinken van koffie. 

 

 • Je ruikt beter, hebt afkeer tegen bepaalde geuren, eten & drinken

Word je misselijk van de geur van koffie of van bepaald vlees? Of ruik je kookluchtjes, parfum en rooklucht beter? Ook dit zijn echte zwangerschapssymptomen. Naast de afkeer tegen bepaalde geuren is het ook mogelijk dat je de koffie, die je normaal gesproken ‘s ochtends zo lekker vond, nu niet meer kunt verdragen. Je kan opeens een vreemde eetlust krijgen, zoals hunkeren naar de welbekende augurk met slagroom.

 

 • Pijn in de buik

Heb je last van pijn in je onderbuik? Dit kan in de eerste weken te maken hebben met de innesteling. De bevruchte eicel nestelt zich in de baarmoederwand. Dit kan samengaan met krampen in je baarmoeder. Ook het groeien van de baarmoeder kan zorgen voor buikpijn. Door de groei moeten je organen plaats maken en kunnen ze wat verdrukt worden.

 

 • Rugpijn en bekkenklachten

Door de veranderingen in de hormoonspiegel krijgen veel vrouwen last van lage rugpijn en klachten in de bekken. Niet alleen de hormonen, maar ook de veranderde lichaamshouding en gewichtsverandering kunnen zorgen voor pijn in de rug. Rugklachten komen met name voor in het laatste trimester van de zwangerschap. Een warm bad, massage of buikband kunnen wellicht de rugpijn iets verminderen.

 

 • Duizelig

Duizelig zijn tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor. Je wordt duizelig omdat er niet voldoende bloed naar de hersenen stroomt. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Je lichaam heeft meer bloed nodig, dus moet het meer bloed aanmaken. Soms heb je niet genoeg bloed aangemaakt, waardoor je een duizelig gevoel kan ervaren. Ook een lage bloeddruk kan de boosdoener zijn van duizeligheid tijdens je zwangerschap. Dit komt door het hormoon progesteron dat je bloedvaten verwijdt, waardoor er iets minder bloed naar je hersenen stroomt.

 

 • Kramp in je  kuiten

Tijdens het tweede trimester van de zwangerschap ervaart bijna de helft van alle vrouwen kramp in de kuit. Kuitkrampen komen met name ’s nachts voor en kunnen hierdoor je nachtrust flink verstoren. Kuitkramp houdt in dat de kuitspier zich snel achter elkaar samentrekt of verkrampt. Hierdoor kun je een hevige pijn ervaren. Meestal duurt dit enkele seconden tot maximaal een paar minuten.

De oorzaak van kuitkrampen tijdens de zwangerschap is niet echt duidelijk, maar het kan te maken hebben met vermoeidheid, een tekort aan belangrijke mineralen en zouten, onvoldoende beweging, vochttekort of een verstoorde doorbloeding.

 

Er zijn nog meer kwaaltjes waar je tijdens de zwangerschap last van kan hebben, zoals een harde buik en een zwangerschapsmasker. Het is wel belangrijk om te weten dat wanneer je last hebt van één van bovenstaande symptomen, het niet hoeft te betekenen dat je ook daadwerkelijk zwanger bent. Doe dus altijd  eerst een zwangerschapstest wanneer je denkt dat je zwanger bent. Gewoon om het zeker te weten. Twijfel je daarna nog steeds? Neem dan contact op met je huisarts.