Thuis of in het ziekenhuis bevallen

Thuis of in het ziekenhuis bevallen

Wanneer jouw zwangerschap zonder problemen verloopt mag je, zodra je merkt dat je gaat bevallen, ervoor kiezen om thuis te bevallen of naar het ziekenhuis gaan. Deze keuze mag je op het moment zelf maken, toch is het prettig om hier (ruim) van tevoren al over na te denken. Je zou dit bijvoorbeeld kunnen noteren in jouw bevalplan. Zo weet je waar je aan toe bent. Wat zijn de voordelen van thuis of in het ziekenhuis bevallen?

Borstvoeding - Kraamzorg Zuid Gelderland

Thuis bevallen

Thuis bevallen heeft zo zijn voordelen en nadelen. Het ligt er maar net aan waar jij je prettig bij voelt. Zoals je in onze tijdlijn kan zien, mag je thuis bevallen als je 37 weken of langer zwanger bent.

Voordelen thuis bevallen

  • Ontspannen tijdens de bevalling is ontzettend belangrijk. Meestal ontspan je beter in je eigen huis en omgeving.
  • Of je nu wilt liggen, lopen of zitten: in je eigen huis voel je je vrij om te doen wat je zelf wilt.
  • Na de bevalling zijn zowel jij als de baby meteen thuis, met alle gemakken die daarbij horen.
  • In het ziekenhuis loop je het risico dat jij en je baby in aanraking komen met ziekenhuisbacteriën. Wanneer je voor de bevalling niet naar het ziekenhuis hoeft, hoef je je hier geen zorgen over te maken.
  • Een thuisbevalling verloopt vaak spontaner, waardoor de kans op een bevalling met vacuümpomp of keizersnede kleiner is.
  • Veel vrouwen hebben bij een thuisbevalling het gevoel dat ze meer de regie in handen hebben. Over het algemeen ervaren vrouwen daarom de bevalling thuis positiever.
  • Thuis bevallen wordt door alle verzekeringen vergoed, dat zit in elk basispakket.

Poliklinische bevalling

Je hebt altijd de keuze om in het ziekenhuis te bevallen, zonder dat daar een medische reden voor nodig is. Jouw eigen verloskundige is hierbij aanwezig, de gynaecoloog niet. In de meeste ziekenhuizen mag ook jouw eigen kraamverzorgende erbij zijn. Een poliklinische bevalling verloopt eigenlijk net zoals een thuisbevalling, maar dan in het ziekenhuis. Het wordt daarom ook wel een verplaatste thuisbevalling genoemd. Je huurt de verloskamer, hiervoor betaal je een eigen bijdrage.

Voordelen poliklinische bevalling

  • Je hebt van tevoren al bedacht dat je naar het ziekenhuis gaat. Je kan je hier dus op voorbereiden, met bijvoorbeeld een vluchtkoffer.
  • Een poliklinische bevalling verloopt zoals een thuisbevalling, maar in het ziekenhuis is er indien nodig medische assistentie in de buurt.
  • Mocht je behoefte hebben aan medische ingrepen zoals een ruggenprik of hormonen om de bevalling op te wekken, dan is dat snel geregeld.
  • Wanneer er complicaties ontstaan, hoef je niet meer snel naar het ziekenhuis af te reizen.
  • Als alles in orde is na de bevalling, ga je meestal alweer snel naar huis. Kom je in de avond of nacht thuis, dan kun je tot 20.00 uur doorgeven dat je thuis bent. Kom je later in de avond of nacht thuis, dan graag in de ochtend bellen vanaf 7.00 uur. Wij gaan dan de zorg voor die dag regelen.

Medische ziekenhuisbevalling

Een ziekenhuisbevalling is altijd met een medische reden. De keuze voor een ziekenhuisbevalling kan gemaakt worden als jouw gezondheid, of de gezondheid van jouw baby, minder stabiel is. In het ziekenhuis is alle medische hulp en begeleiding ter beschikking wanneer dat nodig blijkt te zijn.

Voordelen ziekenhuisbevalling

  • In het ziekenhuis worden jij en je baby continu in de gaten gehouden door medisch specialisten zoals de gynaecoloog en verloskundige.
  • Je mag je geboorteplan voorleggen in het ziekenhuis.
  • Mocht je behoefte hebben aan medische pijnstilling, dan is dat snel geregeld.

Familie Evers

Kraamverzorgende: Jolanda

Op de dag van onze bevalling belde ik jullie op om te horen of jullie voor ons konden betekenen wat we nodig hadden (gewoon 8 uur per dag). Dat konden jullie, maar wat we nog niet wisten is dat jullie zoveel meer konden bieden!

Jolanda werd onze kant op gestuurd en wat een geweldige kraamverzorgster is zij! Dankzij haar snelle actie rondom de borstvoeding, kolven en bijvoeden hebben wij sinds dag 4 een heel tevreden meisje dat goed kon herstellen van de heftige bevalling. Dankzij Jolanda kon ik de rust die ik zo hard nodig heb echt pakken om mijn lichaam te laten herstellen van de zware bevalling.
En daarnaast was Jolanda nog zoveel meer! Een gezellige klets, hulp in het huishouden, schat voor onze oudste en steun en toeverlaat tijdens de kraamtranen.

Enorm bedankt dat jullie ons zo last minute toch deze geweldige kraamweek hebben kunnen bieden. En wauw, wat fijn dat Jolanda voor jullie werkt en veel gezinnen van haar mogen genieten! Bedankt.
Teun

Kraamverzorgende: Patricia

“Een goed begin is het halve werk” zeggen ze wel eens. Dat is bij kraamzorg natuurlijk extra belangrijk. Hierbij gaat het niet om een klein projectje, maar om het opvoeden van een mensenkind.

Na een zware bevalling hadden wij de behoefte om met z’n drieën rustig bij te komen. Gelukkig kregen wij daarvoor van Patricia alle ruimte. Hierbij was zij niet alleen goede hulp met betrekking tot het opvoeden van een baby, maar was zij een betrokken luisterend oor.

Zonder uitvoerig vooraf te hebben gesproken voelde Patricia haarfijn aan waar onze behoeftes lagen en wat onze visie op opvoeding is. We vonden het erg prettig dat hier weinig woorden voor nodig waren.

Nadat we de deur achter Patricia sloten op de laatste kraamdag misten we haar prettige gezelschap al meteen. We hopen haar in de toekomst nog eens tegen te komen.

zwanger buik - Kraamzorg Zuid Gelderland

Vind jouw kraamzorg

Kraamzorg in jouw buurt

Kraamzorg Zuid-Gelderland bestaat uit een hecht team deskundige collega’s. Elke moeder, elk gezin, elke baby is uniek. Luisteren naar jouw wensen, ons inleven in jouw situatie en inspelen op jouw behoefte. Dát is onze kracht. Wil jij je aanmelden voor kraamzorg bij ons? Doe hier de postcode check en kijk of wij ook in jouw gemeente kraamzorg geven.