Voorbereiden op de bevalling

Voorbereiden op de bevalling

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar bij een bevalling is dat misschien wat overdreven. Een bevalling blijft hard werken. Een goede voorbereiding is ook voor een bevalling zeker wel fijn, het kan veel angst en onzekerheid wegnemen. Wanneer jij je kan ontspannen tijdens de bevalling, heb je minder last van pijn en kun je de weeën beter onder controle houden. Ontspannen zijn kan ervoor zorgen dat jouw bevalling prettiger verloopt.

slapende baby - Kraamzorg Zuid Gelderland

Cursussen en voorlichting

Goed voorbereid zijn kan je rust en een zeker gevoel geven. Het volgen van een cursus of het bijwonen van een voorlichtingsavond kan een goede eerste stap zijn. Tijdens een cursus of voorlichting krijg je veel informatie en je kan er terecht met al je vragen. Je ontmoet er ook andere zwangeren waarmee je ervaringen en tips uit kan wisselen.

Het Verloskundig Cursus Centrum Nijmegen (VCCN) biedt de volgende cursussen aan:

 • Zwangerschapscursus
 • Zwangerschapscursus (kort)
 • Zwangerschapscursus online
 • Weer fit en in balans
 • Samen Zwanger

En Verloskundige Cursus Centrum Nijmegen (VCCN) biedt de volgende voorlichtingsavonden aan:

 • De bevalling
 • Borstvoeding
 • Ouderschap
 • Na de geboorte: De eerste maanden met je baby

De meest actuele lijst en uitleg per cursus of voorlichtingsavond vind je op de website van VCCN.

Ontmoet onze kraamverzorgenden

Wij begrijpen dat het prettig kan zijn om onze kraamverzorgenden al eens eerder te ontmoeten. Onze kraamverzorgenden zijn aanwezig bij de Centering Pregnancy groepen bij verloskundigenpraktijk Beuningen en bij Samen Zwanger in het Verloskundig Centrum.
Verder zijn we aanwezig op open dagen van het ROC Nijmegen en op de On Stage dagen van VMBO scholen in de regio.

Voorlichting in de ziekenhuizen

Het CWZ en Radboudumc hebben online voorlichtingsavonden. Hierbij krijg je informatie over bevallen en de opname in het ziekenhuis. Check de site van de ziekenhuizen voor de data.

Centering Pregnancy

Tussen week 12 en 14 van je zwangerschap kun je voor het eerst deelnemen aan de bijeenkomsten van Centering Pregnancy. Deze bijeenkomsten worden verzorgd door jouw verloskundige en in Beuningen krijgen zij ondersteuning van onze kraamverzorgenden. Lees meer in onze tijdlijn wat je kan verwachten van deze bijeenkomsten.

6 tips voor een goede voorbereiding op de bevalling

Het is prettig om met een gerust hart de bevalling in te kunnen gaan. Wetende dat je alles goed hebt geregeld en voorbereid bent kan zorgen voor rust. Wij geven 5 tips hoe je je kan voorbereiden op de bevalling.

 1. Bevalplan maken
  Voor en tijdens de bevalling zul je veel keuzes moeten maken. Deze keuzes kun je vooraf vastleggen in jouw bevalplan. Je kan bijvoorbeeld opschrijven waar je wilt bevallen, wie erbij mogen zijn en hoe jij denkt over het toedienen van medicatie. Dit bevalplan kun je doornemen met jouw verloskundige en kraamverzorgende.
 2. Cursussen en voorlichting bijwonen
  Er worden verschillende cursussen en voorlichtingsavonden georganiseerd door Verloskundige Cursus Centrum Nijmegen (VCCN), zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Hier krijg je veel informatie over verschillende onderwerpen. Je leert bijvoorbeeld hoe je weeën op kan vangen en hoe je het best kan ontspannen tijdens de bevalling.
  Tip: Met het platform ‘Babybalance’ bereid je je extra goed voor. Je hebt hier toegang tot betrouwbare video’s over alle fases van je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Lees meer over Babybalance.
 3. Bed opmaken voor de bevalling
  Vanaf ongeveer 36 weken is het praktisch om een celstof onderlegger op het matras te leggen. Mochten de vliezen breken, dan wordt het vruchtwater opgevangen. Vanaf 37 weken graag het bed op werkhoogte. Geadviseerd wordt om de bovenkant van het kraambedmatras op 80 cm hoogte te brengen door middel van klossen/kratten en een po (ondersteek) in huis te halen.
 4. Ziekenhuistas klaarzetten
  Vanaf 37 weken zwangerschap kan jouw bevalling op gang komen. Zet jouw ‘ziekenhuistas’ (ook wel ‘vluchtkoffer’ genoemd) dus op tijd klaar, zodat je deze makkelijk kan pakken wanneer je naar het ziekenhuis vertrekt. Wat je in je ziekenhuistas kan stoppen lees je hier.
 5. Kraamzorg regelen
  Jouw kraamverzorgende staat voor je klaar tijdens de zwangerschap bevalling en kraamperiode. Wij zorgen voor jou, je baby en je gezin tijdens de kraamtijd. Het idee dat je het niet alleen hoeft te doen, is erg geruststellend. Tijdens een intakegesprek maken we uitgebreid kennis met elkaar. We vertellen je wat je van onze kraamverzorgende kan verwachten. En we zijn benieuwd naar jouw wensen en bijzonderheden voor de kraamweek. In de bevestigingsmail van het intakegesprek lees je alvast wat je hiervoor kan voorbereiden. Lees hier meer over onze kraamzorg.
 6. Rust nemen
  Jouw uitgerekende datum komt steeds dichterbij. Probeer alles op tijd te regelen en ga met zwangerschapsverlof op het moment dat dit mogelijk is en jij hier behoefte aan hebt. Probeer bovendien zoveel mogelijk te ontspannen. Verwen jezelf met een zwangerschapsmassage en geef je lichaam de rust die het nodig heeft.

Familie Evers

Kraamverzorgende: Jolanda

Op de dag van onze bevalling belde ik jullie op om te horen of jullie voor ons konden betekenen wat we nodig hadden (gewoon 8 uur per dag). Dat konden jullie, maar wat we nog niet wisten is dat jullie zoveel meer konden bieden!

Jolanda werd onze kant op gestuurd en wat een geweldige kraamverzorgster is zij! Dankzij haar snelle actie rondom de borstvoeding, kolven en bijvoeden hebben wij sinds dag 4 een heel tevreden meisje dat goed kon herstellen van de heftige bevalling. Dankzij Jolanda kon ik de rust die ik zo hard nodig heb echt pakken om mijn lichaam te laten herstellen van de zware bevalling.
En daarnaast was Jolanda nog zoveel meer! Een gezellige klets, hulp in het huishouden, schat voor onze oudste en steun en toeverlaat tijdens de kraamtranen.

Enorm bedankt dat jullie ons zo last minute toch deze geweldige kraamweek hebben kunnen bieden. En wauw, wat fijn dat Jolanda voor jullie werkt en veel gezinnen van haar mogen genieten! Bedankt.
Teun

Kraamverzorgende: Patricia

“Een goed begin is het halve werk” zeggen ze wel eens. Dat is bij kraamzorg natuurlijk extra belangrijk. Hierbij gaat het niet om een klein projectje, maar om het opvoeden van een mensenkind.

Na een zware bevalling hadden wij de behoefte om met z’n drieën rustig bij te komen. Gelukkig kregen wij daarvoor van Patricia alle ruimte. Hierbij was zij niet alleen goede hulp met betrekking tot het opvoeden van een baby, maar was zij een betrokken luisterend oor.

Zonder uitvoerig vooraf te hebben gesproken voelde Patricia haarfijn aan waar onze behoeftes lagen en wat onze visie op opvoeding is. We vonden het erg prettig dat hier weinig woorden voor nodig waren.

Nadat we de deur achter Patricia sloten op de laatste kraamdag misten we haar prettige gezelschap al meteen. We hopen haar in de toekomst nog eens tegen te komen.

borstvoeding - bevallen - Kraamzorg Zuid Gelderland
zwanger buik - Kraamzorg Zuid Gelderland

Vul je postcode in

Waar zijn wij actief?

Onze diensten worden aangeboden in de uitgestrekte regio van Zuid-Gelderland en in verschillende gemeenten gelegen tussen Arnhem en Nijmegen. Voor bewoners in Duitsland verstrekken wij enkel kraamzorg indien er een Nederlandse verloskundige bij betrokken is. Benieuwd of wij ook in jouw woonplaats kraamzorg leveren? Doe de postcodecheck!