Voorbereiden op de bevalling

Voorbereiden op de bevalling

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar bij een bevalling is dat misschien wat overdreven. Een bevalling blijft hard werken. Maar een goede voorbereiding is ook voor een bevalling zeker wel fijn, het kan veel angst en onzekerheid wegnemen. Wanneer je je kan ontspannen tijdens de bevalling heb je minder last van pijn en kun je de weeën beter onder controle houden. Ontspannen zijn kan ervoor zorgen dat jouw bevalling prettiger verloopt.

 

Cursussen en voorlichting

Goed voorbereid zijn kan je rust en een zeker gevoel geven. Het volgen van een cursus of het bijwonen van een voorlichtingsavond kan een goede eerste stap zijn. Tijdens een cursus of voorlichting krijg je veel informatie en je kan er terecht met al je vragen. Je ontmoet er ook andere zwangeren waarmee je ervaringen en tips uit kan wisselen.

Het Verloskundig Cursus Centrum Nijmegen (VCCN) biedt de volgende cursussen aan:

 • Zwangerschapscursus
 • Zwangerschapscursus (kort)
 • Zwangerschapscursus online (kort)
 • Pregnancy course in English
 • Weer fit en in balans

En Verloskundige Cursus Centrum Nijmegen (VCCN) biedt de volgende voorlichtingsavonden aan:

 • De bevalling
 • Borstvoeding
 • Ouderschap

De meest actuele lijst en uitleg per cursus of voorlichtingsavond vind je op de website van VCCN.

 

Ontmoet onze kraamverzorgenden

Wij begrijpen dat het prettig kan zijn om onze kraamverzorgenden al eens eerder te ontmoeten. Er zijn verschillende gelegenheden waarbij wij aanwezig zijn:

 • Voorlichtingsavond in het Radboud UMC
  Elke eerste dinsdag van de maand is er een voorlichtingsavond in het Radboud UMC. Tijdens deze voorlichting wordt er gesproken over de bevalling en de opname in het ziekenhuis. Wij leggen die avond uit hoe de overgang naar de kraamzorg thuis verloopt. Momenteel wordt er digitaal voorlichting gegeven over de bevalling en opname in het ziekenhuis.
 • Zwangerenmarkt in het CWZ
  Vijf keer per jaar organiseert het CWZ de zwangerenmarkt. Naast een rondleiding en verschillende informatierondes zijn er ook verschillende kraampjes. Ook wij staan er met onze eigen kraam. Je kan hier in gesprek met onze kraamverzorgenden en al je vragen aan hen stellen.
 • Informatieavond bij Praktijk Ode
  Praktijk Ode in Lent organiseerde voor de coronapandemie informatieavonden over het onderwerp voeding. Wij helpen mee de organisatie van deze avonden en zijn aanwezig voor vragen. Wij hopen dat deze in de toekomst weer kunnen worden hervat.
 • Centering Pregnancy
  Tussen week 12 en 14 van je zwangerschap kun je de bijeenkomsten van ‘Centering Pregnancy’ bezoeken. Deze bijeenkomsten worden verzorgd door jouw verloskundige en in de meeste praktijken krijgen zij ondersteuning van onze kraamverzorgenden. Lees meer in onze tijdlijn wat je kan verwachten van deze bijeenkomsten.

 

5 tips voor een goede voorbereiding op de bevalling

Het is prettig om met een gerust hart de bevalling in te kunnen gaan. Wetende dat je alles goed hebt geregeld en voorbereid bent kan zorgen voor rust. Wij geven 5 tips hoe je je kan voorbereiden op de bevalling.

 1. Bevalplan maken
  Voor en tijdens de bevalling zul je veel keuzes moeten maken. Deze keuzes kun je vooraf vastleggen in jouw bevalplan. Je kan bijvoorbeeld opschrijven waar je wilt bevallen, wie erbij mogen zijn en hoe jij denkt over het toedienen van medicatie. Dit bevalplan kun je doornemen met jouw verloskundige en kraamverzorgende.
 2. Cursussen en voorlichting bijwonen
  Er worden verschillende cursussen en voorlichtingsavonden georganiseerd door Verloskundige Cursus Centrum Nijmegen (VCCN), zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Hier krijg je veel informatie over verschillende onderwerpen. Je leert bijvoorbeeld hoe je weeën op kan vangen en hoe je het best kan ontspannen tijdens de bevalling.
 3. Ziekenhuistas klaarzetten
  Vanaf 37 weken zwangerschap kan jouw bevalling op gang komen. Zet jouw ‘ziekenhuistas’ (ook wel ‘vluchtkoffer’ genoemd) dus op tijd klaar, zodat je deze makkelijk kan pakken wanneer je naar het ziekenhuis vertrekt. Wat je in je ziekenhuistas kan stoppen lees je hier.
 4. Kraamzorg regelen
  Jouw kraamverzorgende staat voor je klaar tijdens de zwangerschap bevalling en kraamperiode. Wij zorgen voor jou, je baby en je gezin tijdens de kraamtijd. Het idee dat je het niet alleen hoeft te doen, is erg geruststellend. Tijdens een intakegesprek maken we uitgebreid kennis met elkaar. We vertellen je wat je van onze kraamverzorgende kan verwachten. En we zijn benieuwd naar jouw wensen en bijzonderheden voor de kraamweek. In de bevestigingsmail van het intakegesprek lees je alvast wat je hiervoor kan voorbereiden. Lees hier meer over onze kraamzorg.
 5. Rust nemen
  Jouw uitgerekende datum komt steeds dichterbij. Probeer alles op tijd te regelen en ga met zwangerschapsverlof op het moment dat dit mogelijk is en jij hier behoefte aan hebt. Probeer bovendien zoveel mogelijk te ontspannen. Verwen jezelf met een zwangerschapsmassage en geef je lichaam de rust die het nodig heeft.