Bevallen

Bevalling

Je hebt vast al veel nagedacht, gelezen en gepraat over de bevalling. Heel spannend, omdat je niet weet hoe het zal gaan en je natuurlijk kennis gaat maken met je baby. Een heel bijzonder moment. Voor onze kraamverzorgenden wordt aanwezig zijn bij een bevalling nooit ‘gewoon’. Het blijft heel bijzonder om bij de geboorte van een baby aanwezig te mogen zijn! Onze zorg begint al bij jouw bevalling. Het maakt niet uit hoe laat je bevalt. Wij staan 24 uur per dag 7 dagen per week voor je klaar.

Thuis bevallen

Ga je thuis bevallen, dan zal de verloskundige aangeven wanneer je ons kunt bellen. Onze kraamverzorgende is bij de bevalling aanwezig. Dit kan bij de laatste fase van de bevalling zijn, maar ook al eerder bij het opvangen van de weeën.

Je kunt  bij je  verloskundige aangeven wat je hierin prettig vindt. De kraamverzorgende helpt mee alles voor te bereiden. Ze zal bijvoorbeeld kruiken maken en zorgen dat alles klaar staat  voor de komst van jullie baby. Tijdens de bevalling zal ze jou en jouw partner ondersteunen en de verloskundige assisteren. Wat ze precies doet hangt af van wat jullie nodig hebben en wat de verloskundige aan geeft.

Als jullie baby geboren is, blijft ze nog een aantal uren bij jullie thuis. Ze zal bij jou en jullie baby regelmatig controles doen en alles goed in de gaten houden de eerste uren. Ook helpt ze je bij de eerste voeding. Hier neemt  ze heel rustig de tijd voor, er is veel aandacht voor huid-op-huid contact. Het zogenaamde ‘gouden uur’. Zo kunnen jullie rustig kennis maken met jullie baby en kan jullie baby rustig wennen.

In het ziekenhuis bevallen

Soms heb je geen keus en moet je om medische reden in het ziekenhuis bevallen. Je wordt daar begeleid door verloskundige of gynaecoloog en een verpleegkundige. Als je bevallen bent en weet wanneer je naar huis mag, bel ons dan zo snel mogelijk. De kraamverzorgende komt dan zo snel mogelijk om  jou  thuis verzorgen. Dit kan overdag, maar ook in de avond of nacht!
Na 20.00 uur ’s avonds doen we dit als je een zorgvraag hebt. Vanuit het ziekenhuis krijgt de kraamverzorgende  een overdracht, zodat ze weet waar ze rekening mee kan houden.

Poliklinisch bevallen

Kies je er zelf voor in het ziekenhuis te bevallen met je verloskundige, dan is dat een poliklinische bevalling of verplaatste thuis bevalling. In de meeste ziekenhuizen in onze regio: Radboudumc Amalia kinderziekenhuis, Ziekenhuis Rivierenland Tiel en Maasziekenhuis Pantein, helpt onze kraamverzorgende de verloskundige. Wanneer de baby geboren is doet zij bij jou en je baby de controles en helpt je bij de eerste voeding. Als jullie naar huis mogen, gaat ze met jullie mee en helpt jullie thuis met de verzorging van jullie baby. Dit kan ook in de avond of nacht zijn, zodat jullie met een gerust en veilig gevoel achter blijven.