Vader worden

Help, ik word vader*!

* We praten over ‘vader worden’ maar natuurlijk bedoelen we ook andere partners. Of misschien ben je alleenstaand. Onze teksten zijn gericht aan alle toekomstige ouders.

Je vrouw is zwanger. In haar buik groeit jullie baby. Logisch dat er veel aandacht gaat naar de toekomstige moeder. Maar ook voor jou gaat er veel veranderen. Daarom geven we je hier informatie en tips, helemaal afgestemd op jou als toekomstige vader.

Vader worden: gefeliciteerd!

Een bijzonder moment in het leven van een man: horen dat je vader gaat worden. Wat betekent dat eigenlijk? Je gaat een gezin ‘stichten’ en krijgt andere verantwoordelijkheden. Spannend! Laat het avontuur beginnen!

Vader in het begin van de zwangerschap

In het begin van de zwangerschap merk je misschien nog niet zoveel. Je vrouw kan wat emotioneler zijn dan je van haar gewend bent. Het is mogelijk dat ze vaker vergeetachtig is, regelmatig misselijk is en opeens geen koffie meer lust, dat soort dingen.

Wat ze nodig heeft, is jou. Ze wil haar ervaringen met je delen en gerustgesteld worden. Naast deze steun kun je ook praktisch bezig zijn.

Jouw praktische hulp:

 • Ruim het huis op;
 • Maak ruimte voor de kinderkamer;
 • Knutsel of koop een babybedje;
 • Bekijk de aanvullende verzekering van jullie verzekeringspolis; is die toereikend of stap je over? (N.B.: voor kraamzorg telt de verzekering van de moeder)

Hoe eerder jij betrokken wordt bij de ontwikkeling en groei van jullie baby, hoe beter. Wacht dus niet om die vaderrol in te vullen tot na de geboorte. Praat mee over keuzes voor verloskundige, wel/niet thuis bevallen en ga ook mee naar de controles. Zo groei jij in je rol als vader. Want ook voor jou is dit een emotionele tijd. Bovendien zal je vrouw er erg blij mee zijn als jij vanaf het begin je betrokkenheid laat merken.

Er bestaan veel boeken en cursussen over het vaderschap; bijvoorbeeld ‘Aanpakken voor aanstaande vaders’ van David Bosman.

Wat jij in deze periode kunt gaan regelen:

 • Kraamzorg! Meld je aan via deze website, bel ons of neem contact op met je zorgverzekeraar;
 • Namen: hebben jullie al voornamen bedacht? En welke achternaam gaat de baby krijgen?
 • Geboortekaartjes: ga je zelf iets maken of bestel je kaartjes online of bij de drukker? En waar is die adressenlijst ook alweer?
 • Kinderopvang regelen indien jullie die nodig hebben;
 • Kraamverlof: ook jij hebt recht op kraamverlof. Officieel 2 dagen die je uit kunt breiden met 3 dagen ouderschapsverlof. Regel die alvast.

Misschien wil je kraamverlof opnemen nadat de kraamzorg weg is. Maar het kan juist heel prettig zijn om tijdens de kraamweek vrij te zijn,  want er gebeurt dan heel veel. En jij hebt daar een belangrijke rol in. De kraamverzorgster is namelijk niet continu aanwezig. Bovendien leert ze jullie hoe de baby te verzorgen en hoe je rust krijgt in deze drukke periode. Neem dus kraamverlof tijdens de kraamweek en liefst ook nog wat extra dagen, want de kraamtijd is bijzonder en een feestje voor iedereen. Daar wil je toch bij zijn?

Vader en de 20-weken echo

De 20-weken echo is een medisch onderzoek van jullie ongeboren baby. Er worden verschillende controles uitgevoerd om te zien of jullie baby zich goed ontwikkelt. Vaak is het de eerste keer dat jullie de baby kunnen zien en horen. Een heel bijzonder moment. Mis het niet! Als je wilt, komen jullie te weten of het een meisje of een jongetje is.

Het kan ook best spannend zijn: wat als er iets mis is? Veel van je vragen worden tijdens de 20-weken echo beantwoord. Schrijf je vragen op, dan vergeet je ze niet. Praat ook met je vrouw over de mogelijke uitslag van de 20-weken echo. Dat schept duidelijkheid. Gelukkig is de uitslag van de 20-weken echo in de meeste gevallen goed.

Mogelijk heeft je vrouw de baby al voelen bewegen. Dat is heel speciaal. Jij zult nog even moeten wachten voordat jij het kunt voelen. Maar dat wachten wordt beloond. Beloofd.

Vader tijdens de bevalling

Ook al is het heel natuurlijk, een bevalling is een hele krachttoer. Je vrouw kan erg emotioneel zijn: boos of kribbig. Ze heeft pijn. De weeën zorgen ervoor dat de spieren in de buik samentrekken om de baby naar buiten te drijven. Dat zijn hele krachtige samentrekkingen. Als de weeën ongeveer om de 4 minuten komen is het tijd voor jou om de verloskundige te bellen.

Je kunt je vrouw tijdens de bevalling helpen door haar zoveel mogelijk te laten ontspannen:

 • Stel haar gerust, verminder de pijn met warme kruiken op onderrug of buik.
 • Praat haar moed in en blijf haar motiveren.
 • En blijf bij haar. Onbewust zal ze zich gesteund voelen en weten dat ze er niet alleen voor staat.

Vader na de bevalling: de kraamtijd

De kraamtijd is een feestje, maar ook een hele drukke periode. Je vrouw heeft tijd nodig om te herstellen. De baby houdt jullie ’s-nachts wakker. Jullie moeten wennen aan de nieuwe situatie en verantwoordelijkheden. Bovendien wil je je vreugde delen met familie en vrienden die graag op bezoek willen komen. De kraamverzorgende van Kraamzorg Zuid-Gelderland helpt jullie om hierin een goede balans te vinden. Rust is hierbij erg belangrijk. Voor de baby en moeder maar ook voor jou.

Wat jij ook nog in deze periode kunt doen:

 • Heel vaak naar de winkel! Luiers, zoogkompressen, boodschappen;
 • Wassen en drogen, koken en opruimen;
 • Leren luiers verschonen, de baby baden en aankleden, kruiken maken;
 • Je vrouw helpen met douchen of andere lichamelijke verzorging;
 • Geboortekaartjes versturen;
 • Geboorteaangifte doen;
 • Aanmelding bij zorgverzekering;
 • Aanmelding bij kinderopvang (regel dan ook direct de Kinderopvangtoeslag);
 • Werkgevers inlichten.

Onze kraamverzorgende is jullie rots in de branding. Zij zorgt dat jullie groeien in jullie rol van vader en moeder, zodat jullie met vertrouwen de toekomst tegemoet gaan. Ook zal ze zorgen voor de andere kinderen in het gezin. Door ze aandacht te geven en te betrekken bij het baden en verschonen van de baby. Zo groeit het hele gezin toe naar een nieuw evenwicht.