Kraamzorg regelen

Kraamzorg regelen

Na de geboorte van je baby heb je recht op kraamzorg. Maar hoe werkt een aanmelding precies en wat kun je verwachten van een kraamverzorgende van Kraamzorg Zuid-Gelderland? Lees hier alles over het regelen van kraamzorg en wat daar allemaal bij komt kijken!

zwangere vrouw bij babybedje - Kraamzorg Zuid Gelderland

Wat doet een kraamverzorgende?

De kraamverzorgende van Kraamzorg Zuid-Gelderland zorgt zowel tijdens als na de bevalling voor moeder en baby en geeft voorlichting en advies. Met deze methode kun je straks zelf alle taken uitvoeren. Ook de huishoudelijke taken die direct te maken hebben met de zorg voor jou en je baby staan op het lijstje van taken van de kraamverzorgende.

Hoe regel je kraamzorg? En wanneer doe je dat?

Iedereen kan in aanmerking komen voor kraamzorg. Dit is een onderdeel van je basisverzekering. Maar hoe regel je kraamzorg? Iedereen heeft andere behoeftes dus ook een andere vorm van kraamzorg nodig. We bieden kraamzorg op maat, volledig afgestemd op jouw situatie. Onderstaand stappenplan neemt je mee door het hele proces van kraamzorg, zodat je weet wat je gedurende en na je zwangerschap kunt verwachten. Kraamzorg? Zo regel je het:

Onze 7 stappen voor een mooie kraamtijd

Stap 1. Aanmelden kraamzorg 

We raden je aan zo vroeg mogelijk in de zwangerschap bij ons aan te melden. Zo hebben we voldoende tijd om alles tot in de puntjes voor je te regelen. Denk hierbij aan het contact met je huisarts, verloskundige en de zorgverzekeraar.

Stap 2. Zorgovereenkomst

Door de algemene voorwaarden te accepteren komt de overeenkomst tot stand. Zijn alle papieren in orde, ondertekend en bevestigd? Dan plannen we samen een afspraak in voor het intakegesprek.

Stap 3. Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek bespreken we samen jouw situatie en kijken we hoe onze kraamzorg daarop kan aansluiten. Tijdens dit gesprek wordt bepaald hoeveel uur kraamzorg je nodig zult hebben.

Stap 4. Materialen en benodigdheden kraamperiode

Op basis van het intakegesprek kijken we welke materialen er nodig zijn om jullie optimaal te ondersteunen. We denken hierbij aan de spullen voor de moeder en baby voor zowel tijdens als na de bevalling.

Stap 5. Bevalling

Hulp tijdens de bevalling. Zowel bij thuis bevallen als bij een bevalling in het ziekenhuis staat de kraamverzorgende voor je klaar. De kraamverzorgende ondersteunt je in de verschillende fases van de bevalling, om zoveel mogelijk zorgen bij je weg te nemen.

Stap 6. Kraamtijd

Hulp na de bevalling. Tijdens de kraamtijd staat onze kraamverzorgende voor je klaar om je op weg te helpen in de eerste periode. De kraamverzorgende past de zorg aan op jouw situatie. Ze houdt jouw gezondheid en die van de baby in de gaten en leert je alles wat je moet weten om je kindje goed te verzorgen.

Stap 7. Kosten en vergoedingen

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering (2023) vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 en maximaal 80 uur, verdeeld over maximaal 10 dagen. Bij deze vergoeding wordt geteld vanaf de dag van de bevalling. Afhankelijk van de zorgverzekeraar geldt er in bepaalde gevallen een eigen bijdrage.

Direct kraamzorg regelen

Meld je gemakkelijk in minder dan 5 minuten aan bij Kraamzorg Zuid-Gelderland.

Vragen?

Heb je nog veel vragen? Bekijk dan eens onze veelgestelde vragen pagina. Mocht je vraag er niet tussenstaan, neem dan contact met ons op! Wij staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Wanneer kraamzorg regelen?

Het is een goed moment om te beginnen met het regelen van kraamzorg als je ongeveer 8 tot 10 weken zwanger bent.

Hoe lang krijg je kraamzorg?

Je krijgt 8 – 10 dagen kraamzorg. Over het algemeen krijg je 8 dagen kraamzorg. Is er iets met jou of je baby waardoor wat extra dagen nodig zijn, dan worden deze bij geïndiceerd.
Beval je in het ziekenhuis en blijf je daar nog een dag, dan gaan deze er van af. Was je bijvoorbeeld 2 dagen in het ziekenhuis, dan krijg je thuis nog 6 dagen zorg.
In bijzondere situaties is soms verlenging van dagen tot na de 10e dag mogelijk. Het hangt er vanaf hoe je verzekerd bent en bij welke zorgverzekeraar of dit mogelijk is. Dit moet wel altijd speciaal aangevraagd worden.

Vul je postcode in

Waar zijn wij actief?

Wij bieden kraamzorg in de hele regio Zuid-Gelderland en in een aantal gemeenten tussen Arnhem en Nijmegen. Woon je in Duitsland, dan bieden we alleen kraamzorg als je een Nederlandse verloskundige hebt. Ook bieden we kraamzorg in de gemeenten Grave, Mook en Molenhoek.