Beuningen krijgt pilotproject voor ouders met baby’s!

De gemeente Beuningen start volgend jaar met een soort praatgroep voor ouders met pasgeboren baby’s. Dit pilotproject ‘Centering Parenting’ bestaat uit vijf bijeenkomsten. Zo kunnen nieuwe ouders onderling ervaringen uitwisselen en van elkaar leren over de opvoeding.

Sinds 2015 heeft Beuningen al groepsbijeenkomsten voor zwangere vrouwen. Bij deze ‘Centering Pregnancy’ komen acht tot twaalf zwangere vrouwen met dezelfde zwangerschapsduur tien keer bij elkaar. Door het nieuwe project wordt hier nu dus vervolg gegeven op het moment dat vrouwen bevallen zijn.

Waarderingscijfer bijna een 9

Zo wordt onderling contact gestimuleerd en krijgen de vrouwen meteen ook medische zorg, zoals controle van de groei van de baby. Verder ontvangen de vrouwen voorlichting en worden kennis en ervaringen met elkaar uitgewisseld.

De bijeenkomsten voor zwangere vrouwen zijn volgens de gemeente beslist een succes. De helft van alle zwangere vrouwen in Beuningen kiest daarvoor en de bijeenkomsten krijgen een gemiddeld waarderingscijfer van bijna een 9.

Nu nog maar één bijeenkomst na de bevalling

Na de bevalling is er nu nog maar één bijeenkomst met de baby’s erbij. Terwijl de ouders dan juist behoefte hebben aan steun van andere ouders, die ook net een kind hebben gekregen, dat moet met de nieuwe pilot dus veranderen. Het eerste jaar met een baby is zowel mooi als zwaar tegelijk.

Gemeenteraad moet nog akkoord gaan

Na de tweejarige pilot wordt een evaluatie uitgevoerd. Dan wordt met de deelnemers bekeken hoe men de bijeenkomsten heeft ervaren en of de gestelde doelen zijn gehaald. Samen wordt besproken hoe de groep met elkaar verder wil en welke ondersteuning ze daar eventueel bij nodig hebben.

De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het proefproject. Via twee landelijke programma’s (Gezond in de Stad) uit de jeugdgezondheidszorg (jgz) ontvangt Beuningen ruim 24.000 euro. Dat geld wordt nu ingezet voor de uitvoering van het proefproject Centering Parenting.