Een wijntje als je zwanger bent

Of toch maar liever niet?

Het is waarschijnlijk geen nieuws voor je dat alcohol en zwangerschap niet goed samengaan. Toch hoor je soms verhalen die anders beweren, zoals dat een glas rode wijn per week goed zou zijn voor de bloedsomloop en dus gezond voor jou en je baby. Maar hier in Nederland denken we daar heel anders over!

Nederlandse Gezondheidsraad: Geen druppel alcohol!

In Nederland raadt de Gezondheidsraad ten strengste af om alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Dit advies is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat de enige veilige optie tijdens de zwangerschap is om géén alcohol te drinken. Zelfs voorafgaand aan de conceptie is het verstandig om geen alcohol te drinken.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Als je tijdens je zwangerschap alcohol drinkt, wordt de alcohol via je maag en dunne darm opgenomen in je bloed. Dit bloed stroomt via de placenta direct naar je baby. Het alcoholpromillage in het bloed van je baby is daardoor gelijk aan dat van jou. Voor je baby is alcohol veel schadelijker: zijn lichaam is veel kleiner en zijn lever kan de alcohol nog niet afbreken. Dit betekent dat hij de alcohol opnieuw opneemt via het vruchtwater, wat dubbel schadelijk is. Daarnaast stoppen de ademhalingsbewegingen van je baby tijdelijk, wat schade kan veroorzaken aan zijn longetjes.

Wat als je al alcohol hebt gedronken?

Heb je alcohol gedronken voordat je wist dat je zwanger was? Maak je dan niet te veel zorgen. In de eerste paar weken is er namelijk nog geen placenta en dus geen direct bloedcontact tussen jou en de foetus. Zodra je weet dat je zwanger bent, is het wel belangrijk om meteen over te schakelen op sapjes en water.

Gevolgen van alcohol tijdens de zwangerschap

Alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap vermindert je vruchtbaarheid en vergroot de kans op complicaties. Alcohol heeft een directe invloed op de ontwikkeling van de cellen van je baby, wat kan leiden tot diverse afwijkingen en stoornissen, bekend als FASDs (Foetale alcohol spectrum stoornissen). In extreme gevallen kan dit leiden tot blijvende handicaps en ontwikkelingsachterstanden.

Advies van Nederlandse verloskundigen

Nederlandse verloskundigen zijn streng als het gaat om alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Zelfs matig alcoholgebruik kan schadelijke effecten hebben. De enige manier om deze effecten te voorkomen is geheel onthouding.

Conclusie

Drink geen alcohol tijdens je zwangerschap en stop met drinken zodra je probeert zwanger te worden. Dit is de beste manier om je baby een gezonde start in het leven te geven. Door helemaal geen alcohol te drinken, bescherm je de gezondheid van je baby en zorg je voor een veilige en gezonde zwangerschap.