Een wijntje als je zwanger bent

Of toch maar liever niet?

Dat alcohol en zwangerschap niet goed samengaan, is waarschijnlijk niet nieuw voor je. Toch hoor je soms ook andere verhalen: dat één rood wijntje per week je bloedsomloop stimuleert bijvoorbeeld, en juist heel gezond is voor jou en je kindje. Maar, let op: hier in Nederland denken we daar heel anders over!

Je moet het natuurlijk niet overdrijven, maar maximaal twee glazen drank per week kunnen geen kwaad voor zwangere vrouwen. Dat betoogt University College Londen. Volgens een onderzoek van de universiteit scoorden kinderen van moeders die af en toe een glas dronken, zelfs beter op verschillende testen. Niets nieuws onder de zon voor de Britten: maar liefst de helft van de zwangere vrouwen daar, zou dagelijks nog zeker een glas wijn achterover slaan.

Met dat soort onderzoekjes hoef je bij de Nederlandse Gezondheidsraad echter niet aan te komen. Die raadt alcohol tijdens de zwangerschap ten strengste af. Zelfs voorafgaand aan de conceptie kun je je beter bij een glaasje fris houden. En het wetenschappelijk onderzoek waar de Gezondheidsraad uit put, bewijst zelfst dat de enige veilige optie tijdens de zwangerschap is, om géén alcohol te drinken. Geen druppel!

Intussen in je lijf

Wat gebeurt er eigenlijk vanbinnen, als jij gezellig van een roseetje nipt? De alcohol wordt via je maag en dunne darm opgenomen in je bloed. Dit bloed stroomt, via de placenta, direct het lijfje van je baby in. Zijn alcoholpromillage is daardoor gelijk aan dat van jou. Het is voor hem echter veel schadelijker: niet alleen is zijn lijfje veel kleiner, maar zijn lever is ook nog niet in staat de alcohol af te breken, zoals jouw lever dat kan. Dit betekent dat hij de alcohol uitplast en opnieuw opdrinkt. Dubbel schadelijk dus! Daarnaast, en dat is echt schrikken, stoppen zijn ademhalingsbewegingen tijdelijk. Hierdoor kan schade ontstaan aan zijn kwetsbare longetjes.

Je wist niet dat je zwanger was en hebt per ongeluk nog wel een paar wijntjes gedronken? Maak je niet al te veel zorgen: de eerste paar weken is dat nog niet schadelijk. Er is namelijk nog geen placenta en dus geen direct bloedcontact tussen jou en de foetus. Mocht je direct weten dat je zwanger bent, schakel dan toch maar over op sapjes en water. Dat is uiteindelijk, ook voor jouw lijf, het beste.

Gevolgen

Je vruchtbaarheid vermindert bij consumptie van alcohol. Bovendien is de kans op complicaties tijdens je zwangerschap aanzienlijk groter als je nog wel eens een biertje of likeurtje doet. Alcohol heeft directe invloed op de ontwikkeling van cellen bij je kindje. Daardoor kunnen er, als jij blijft drinken, veel verschillende afwijkingen en stoornissen ontstaan. Deze staan bekend onder de verzamelnaam FASDs, de Engelse afkorting van Foetale alcohol spectrum stoornissen. In extreme gevallen leidt dit tot blijvende handicaps en achterstanden. Deze nare zaken zijn gelukkig heel makkelijk te voorkomen: drink geen alcohol tijdens je zwangerschap, en stop ermee zodra je zwanger probeert te worden.

Nederlandse verloskundigen zijn streng op het gebruik van alcohol. Al bij matig gebruik kunnen er zaken mis gaan, zegt ook de Gezondheidsraad. De enige manier om schadelijke effecten te voorkomen tijdens je zwangerschap, is geheelonthouding. Mocht je dus een weekendje Londen hebben geboekt: geniet van de Big Ben en Times Square, maar zorg dat je mijlenver bij de pub vandaan blijft.