Verlof voor moeders: dit zegt de wet!

Je zwangerschap, de kraamperiode, de eerste maanden met je baby: je wilt er zo lang mogelijk van genieten. Maar ook daarna zijn er momenten dat je liever thuis bent dan op je werk: als je kleintje ziek is, bijvoorbeeld, of gewoon omdat je zoveel mogelijk wil meekrijgen van hoe jouw kind opgroeit. Op welke soorten verlof heb jij recht als moeder? En hoe werkt dat dan?

Kraamverlof

Ook als partner heb je recht op verlof na de geboorte van jullie baby.
Ben je in loondienst? Dan heb je recht op geboorteverlof gelijk aan het aantal werkuren van 1 week.
Daarnaast is het mogelijk om aanvullend geboorteverlof op te nemen, ook wel bekend als kraamverlof, vaderschapsverlof of partnerverlof.

Zwangerschaps- en bevallingsverlof

Als je een kind krijgt, heb je recht op minimaal zestien weken betaald verlof, ook als je vlak voor die tijd werkloos wordt of een eigen bedrijf hebt. Zes tot vier weken voor de datum waarop je bent uitgerekend, kun je je zwangerschapsverlof opnemen. Op het moment dat je kindje geboren wordt, heb je nog eens tien weken bevallingsverlof. Mocht je anderhalve week te laat bevallen, dan heb je anderhalve week extra vrij.

Calamiteitenverlof

Als je kindje ziek wordt en er geen oppas beschikbaar is, heb je het recht om direct vrij te nemen. Na één dag eindigt de regeling en start, zo nodig, het kortdurend zorgverlof. Sommige werkgevers verwachten dat je het calamiteitenverlof compenseert met je vakantiedagen. Dat mag een werkgever echter niet doen zonder dat jij daar toestemming voor hebt gegeven, en sowieso niet als je vervolgens minder overhoudt dan het wettelijk aantal vakantiedagen (4 keer jouw werkweek).

Kortdurend zorgverlof

Het kortdurend zorgverlof gaat in op het moment dat het calamiteitenverlof eindigt. Dus stel dat je een dag bent thuisgebleven, maar je kindje is de tweede dag nog niet opgeknapt en je kunt geen oppas vinden. In dat geval neem je kortdurend zorgverlof op. Per 12 maanden kun je maximaal twee keer het aantal uren van jouw standaard werkweek opnemen. Je krijgt minstens 70% van je loon doorbetaald, maar sowieso het minimumloon. Mocht je meer dan 4 vakantieweken hebben, dan kan je gevraagd worden om deze dagen in te leveren. Overigens kun je dit verlof ook opnemen als de patiënt je partner of ouder betreft. En mocht jij last krijgen van complicaties na de bevalling, dan is jouw partner via deze regeling in staat voor je te zorgen.

Ouderschapsverlof

Deze optionele regeling houdt in dat je tijdelijk maar de helft van je werkweek werkt. Je salaris wordt in dat geval dan ook gehalveerd. Voor het ouderschapsverlof zijn twee harde voorwaarden: je hebt een kind dat jonger is dan acht jaar, en je werkt al minimaal een jaar bij je huidige werkgever. Je kunt het verlof, dat dus bestaat uit de helft van het aantal uren dat je per jaar werkt, ook in maximaal zes periodes verdelen van minimaal een maand. Die periodes mag je vervolgens opnemen totdat je kind acht jaar is. Alle tijd, dus!