Lukt borstvoeding niet? Schakel de lactatiekundige in!

Wat is een lactatiekundige eigenlijk, en waarom zou je zo iemand nodig hebben? Jacqueline Gasse legt uit wat haar werk inhoudt en wanneer haar om hulp wordt gevraagd. “Zie je hoe dat kaakje beweegt? Hoor je die smakkende geluidjes? Nu drinkt hij goed.”.

Wat doet een lactatiekundige precies?

“Een lactatiekundige is een specialist op het gebied van borstvoeding. Ik geef advies aan de moeder, kijk hoe de borstvoeding gaat en geef tips op bijvoorbeeld het gebied van kolven. Voor elk probleem dat zich voordoet bij borstvoeding, kun je bij mij terecht. Zo kan de moeder zich ziek voelen, omdat ze bijvoorbeeld net een operatie heeft gehad. Dan is een deskundige aanpak soms nodig. Maar ook als alles verder soepel verloopt,is het mogelijk dat de borstvoeding niet op gang komt. Misschien wil de baby niet doorzuigen, of ervaart de moeder pijnklachten. In dat geval kan ik helpen. Daarnaast zijn er moeders die al tijdens de zwangerschap vragen hebben. Die vragen beantwoord ik ook.”.

Gaat het borstvoeding altijd vanzelf?

“Nee. Sommige vrouwen hebben heel weinig klierweefsel. Voor hen zal het erg moeilijk zijn om borstvoeding te geven. Het kan ook dat je weliswaar melk aanmaakt, maar niet zo veel. Dan is vaker voeden nodig. Dat kan tegenwoordig wel eens een probleem zijn: het moet allemaal vooral snél. Het past niet meer in deze tijd om heel lang met voeden bezig te zijn, of te blijven proberen totdat het eindelijk lukt. Na de tweede week moet het allemaal op de rit zijn, maar dat betekent dus twee weken lang investeren. Vaak hoor ik „van mij hoeft het niet meer‟ als het niet meteen goed gaat. Het geduld is op, het kindje gaat aan de fles. Maar borstvoeding is iets nieuws, voor zowel jou als de baby. Dat moeten jullie allebei leren en dat kost tijd. Neem die tijd vooral!”

Wanneer schakel je een lactatiekundige in?

“Als het niet lukt! Het is natuurlijk mogelijk dat je het niet fijn vindt om de borst te geven. Dat is prima, doe het vooral niet als je er geen goed gevoel bij hebt. Maar het is zo jammer als je het gevoel hebt op te moeten geven omdat het simpelweg niet lukt. Merk je dat je kind niet goed wil drinken of dat je het zelf erg moeilijk vindt hem of haar aan te leggen? Vraag om hulp! De eerste week is ontzettend belangrijk. De borstvoeding moet dan goed op gang komen. Soms kom ik bij vrouwen die al tien dagen aan het modderen zijn en zich daardoor ontzettend moe voelen. We zullen heel wat moeten proberen om het dan toch te laten slagen en ook dat kost weer veel energie. Dus gaat het niet goed, vraag vooral op tijd om hulp!”

Waarom is die eerste week zo belangrijk?

“De maag van de baby is heel klein bij de geboorte; het formaat van een knikker, ongeveer. De eerste dag krijgt hij per voeding 10 cc melk binnen. De tweede dag wordt het maagje een beetje groter en drinkt de baby 20 cc. Dat gaat hard: de achtste dag kan hij of zij al wel 80 cc per voeding drinken! Eind van de eerste week moet je dat dus kunnen produceren. Als je baby genoeg drinkt, dan krijg je vanzelf meer melk. Je lichaam voldoet aan de vraag. Mocht je baby dus niet meteen genoeg drinken, ga dan kolven, of leg je kindje na het voeden nog even aan de andere kant aan. Dan stimuleer je de melkproductie.”

En als het allemaal prima gaat?

“Het is natuurlijk heel fijn als het allemaal in één keer goed gaat. Dan heb je dus ook geen lactatiekundige nodig. Als je het toch prettig vindt iemand mee te laten kijken, dan kan dat natuurlijk wel. Ik kijk hoe het drinken gaat en geef aanwijzingen. Kijk, zie je dat zijn kaakje beweegt? Hoor je die smakkende geluidjes? Nu drinkt hij goed, voel je het? Het resultaat is dat de jonge moeder zich zeker voelt en zelfvertrouwen heeft. En dat is ook weer heel bevorderlijk voor het proces.”

KZG biedt lactatiekundige service aan. Meestal wordt deze vergoed door jouw zorgverzekeraar. Mocht dat niet het geval zijn, dan neemt KZG het grootste deel van de kosten van het consult voor haar rekening.

Lees hier meer over borstvoeding.