Blijven werken met kinderen: waar kunnen je kids terecht?

Breng jij je kind het liefst naar een officieel kinderdagverblijf, of laat je hem of haar net zo lief achter bij de buurvrouw? Er zijn verschillende mogelijkheden om je kroost veilig achter te laten als jij gaat werken. Welke manier past bij jou?

Natuurlijk wil je de beste opvang voor je kind, maar alleen jij kunt beslissen welke opvangsoort dat is. Houd daarbij ook rekening met jouw werktijden en die van je eventuele partner. Sommige opvanginstellingen hebben beperkte openingstijden die alleen passen bij reguliere werktijden. Andere zijn meer flexibel. In Gelderland bestaan veel verschillende soorten opvang voor kinderen.

Het belangrijkste onderscheid is dat tussen formele en informele opvang. Formele opvang is kinderopvang die wordt aangeboden door een (commercieel) bedrijf. Hiermee wordt bijvoorbeeld kinderdagopvang, buitenschoolse opvang, gastouderopvang en de ouderparticipatiecrèche bedoeld. Deze variëren onderling qua openingstijden, kosten en professionaliteit, maar een voordeel is dat je voor deze vorm van opvang, toeslag kunt krijgen van de overheid. Het is overigens wel belangrijk om altijd een oppas achter de hand te hebben. Want als je kind ziek is, heeft de opvang vaak liever dat je hem of haar thuishoudt om besmettingsgevaar te voorkomen.

Opa, buurvrouw of nanny

Als je zelf een oppas regelt binnen je familie- of vriendenkring, of je huurt een nanny of au pair in, dan valt dit onder de informele opvang. Ook oma die elke maandag op komt passen, valt onder informele opvang. De informele kinderopvang wordt niet altijd vergoed door de overheid, maar kan toch een stuk goedkoper zijn dan de officiële instellingen. Informele opvang is handig bij onregelmatige werktijden of wanneer jij en je eventuele partner allebei voltijd werken. Een informele oppas is vaak flexibeler met werktijden. Een au pair is zelfs altijd thuis om voor de kinderen te zorgen. Zo’n au pair komt vaak uit het Realiseer je daarbij wel dat deze persoon bij jullie inwoont. Voordeel is dat er altijd iemand thuis is om voor de kinderen te zorgen (tot maximaal dertig uur per week), maar nadeel is dat je weinig privacy hebt.

Een au pair of nanny kan duur zijn, maar of het duurder is dan een formele opvang hangt ook af van hoeveel kinderen je hebt en hoe vaak je een oppas nodig hebt.

Als je een au pair of nanny hebt, kunnen je kinderen altijd thuis spelen. En neem je een nanny aan via een bureau dat geregistreerd staat als erkende kinderopvangorganisatie, dan heb je bovendien kans dat je toch recht hebt op kinderopvangtoeslag. Groot voordeel van een nanny boven een au pair is bovendoen dat deze niet inwoont en een pedagogische opleiding heeft (au pair heeft dit vaak niet). Een nanny komt ’s ochtends vroeg en vertrekt ’s avonds wanneer je weer thuis komt. Een nanny en au pair kunnen zelfs kleine huishoudelijke klusjes op zich nemen. Maar de zorg voor kinderen, en bij een au pair ook de cultuuruitwisseling, staat voorop.