Kinderopvang: hoe zit dat financieel?

Voltijd moederen of meteen weer aan de slag na je zwangerschapsverlof? Dat is een belangrijke keuze die je moet maken. Er zullen altijd mensen zijn die je keuze veroordelen. Luister daar niet naar, doe wat je zelf wilt en wat je intuïtie je vertelt. Ben je eruit en wil je blijven werken? Verdiep je dan eens in de mogelijkheden van kinderdagopvang in jouw omgeving.

Het is belangrijk dat je een opvang vindt waar jij en je kind een goed gevoel bij hebben. Zie jij je kindje liever met veel anderen spelen op een grote opvang, of hecht je meer waarde aan een kleine instelling met bijvoorbeeld een bijzondere opvoedfilosofie? Het bestaat allemaal in Gelderland. De kosten van de opvang kunnen daarbij wel sterk variëren. De werkelijke kosten hangen af van het aantal uur dat je kind wordt opgevangen, of de instelling landelijk is geregistreerd, hoeveel kinderen je tegelijkertijd laat opvangen en wat jij doet tijdens die uren.

Gelukkig sta je er als ouders niet alleen voor. De overheid betaalt mee, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet de opvang geregistreerd zijn op een landelijke lijst. Tot slot wordt er ook rekening gehouden met het totale inkomen van jou en je eventuele partner: hoe hoger dat is, hoe minder toeslag je krijgt.

Belastingdienst

De vergoeding van de overheid is de afgelopen jaren sterk afgenomen en gezinnen moeten steeds meer zelf bijdragen aan de kinderdagopvang. Sinds januari 2012 krijg je alleen nog maar vergoeding voor de uren die je werkt. Zorg er daarom voor dat je goed in de gaten houdt hoeveel je zelf moet bijdragen aan de opvang van je kind. Anders kun je voor vervelende verassingen komen te staan. Het is een goed idee om contact op te nemen met de Belastingdienst. Die heeft voorlichtingsmateriaal over toeslagen, waaronder ook toeslagen voor kinderopvang.

Heb je alles goed geregeld, wees dan niet bang om je zoon of dochter achter te laten op de opvang. Onderzoek heeft uigewezen dat kinderen op de crèche goede sociale competenties ontwikkelen omdat zij daar veel deelnemen in sociale interacties met andere kinderen en leidsters. Goed nieuws voor werkende ouders, dus!