Zwanger? Zo overleef je de eerste drie maanden

Verbeeld je het je, of zit je spijkerbroek ineens een beetje strak? En waar komt dat vage, misselijke gevoel ineens vandaan? Je rekent eens goed en ontdekt dat je al láng ongesteld had moeten worden. Een testje van de drogist geeft uitsluitsel: je bent zwanger!

Het kan zomaar een complete verrassing zijn, of misschien is het een langgekoesterde wens. Hoe dan ook gaat jouw lijf een hoop veranderingen tegemoet. Gelukkig beperken de echte „kwaaltjes‟ zich bij de meeste vrouwen tot de eerste drie maanden. Een verloskundige legt van vijf veel voorkomende klachten uit waardoor ze ontstaan en wat je er aan kunt doen.

Misselijkheid

“Een veel voorkomende klacht is misselijkheid, vooral ‟s morgens. Dat is te wijten aan het zwangerschapshormoon. Na de eerste vier maanden verdwijnt dit hormoon en daarmee meestal ook de klachten. Moeheid zorgt overigens ook voor misselijkheid, dus neem genoeg rust! Drink voldoende en neem vóór het opstaan, in bed dus, een droog beschuitje of cracker en een kop thee.”

Obstipatie

“Door de zwangerschapshormonen worden je darmen slapper en werken ze trager. Ontlasting blijft langer in je darmen zitten en wordt harder, omdat er meer vocht aan wordt onttrokken. Dat zorgt samen voor obstipatie, ofwel verstopping. Eet veel vezels: groenten, (gedroogd) fruit en volkoren producten stimuleren je darmen. Drink ook voldoende: een paar glazen lauw water en bijvoorbeeld Roosvicee Laxo, verspreid over de dag. En beweeg voldoende.”

Bandenpijn

“Je baarmoeder is, voor je zwanger wordt, zo groot als een stoofpeer. Nu groeit hij, en vlug ook. De banden en spieren waarmee je baarmoeder vastzit, rekken op. Dat geeft een zeurende pijn in je onderbuik. De oplossing: slaap en ontspanning. Dat helpt vaak een heleboel. Zoek naar een goede balans tussen bezig zijn en uitrusten. Een warme kruik kan ook heel prettig zijn.”

Moeheid

“In slechts veertien weken tijd groeit het baby‟tje in jouw buik maar liefst 2,5 miljoen keer zijn eigen gewicht. Hij weegt na drie maanden 60 gram en is 10 centimeter lang. Bovendien is zijn huisje in jouw buik helemaal „afgetimmerd‟. Er gebeurt dus ontzettend veel in je lijf. Dat kost, logischerwijs, ontzettend veel energie. Ben je moe? Ga dan vooral slapen! ‟s Middags een dutje doen, is beter dan ‟s nachts één lange ruk maken. ”

Duizeligheid

“Voor duizeligheid zijn een heleboel verschillende oorzaken mogelijk. Het kan met je bloed te maken hebben: je bloedvaten verwijden en dat zorgt voor een lagere bloeddruk. Een kop soep of een chipje is dan de oplossing. Als je lichaam moeite heeft om de suikerspiegel in balans te houden, helpt het eten van een simpel suikerklontje direct. Een andere oorzaak van duizeligheid is een ijzertekort; tijdens je zwangerschap wordt dit gehalte dan ook gecontroleerd. Ook kun je erg duizelig worden als je op je rug ligt. Je baarmoeder, die erg zwaar is, drukt dan op de holle ader. Daarvan ga je ook zweten en je voelt je misschien wat paniekerig. Je natuurlijke reactie is in dit geval om rechtop te gaan zitten, of op je zij te rollen. Dat is ook meteen de oplossing! Wil je duizeligheid zoveel mogelijk voorkomen, eet dan niet te veel in één keer, maar liever kleine hoeveelheden verspreid over de dag.”

Na de eerste drie maanden

Zo ongeveer in de achtste week van je zwangerschap vindt de eerste intake met een verloskundige plaats. Met een echo wordt dan gekeken hoe ver je precies bent. Bovendien kan onderzocht worden of je een vergrote kans hebt op een kindje met het syndroom van Down. Om dit te bepalen, bekijkt de verloskundige hoe ver de zwangerschap is en hoe oud de moeder is, en meet ze de dikte van de nekplooi van het kindje. Deze test geeft overigens geen garanties. Heb je vragen, dan kun je die stellen aan de verloskundige. Tip: schrijf je vragen op en neem het briefje mee naar het spreekuur. Dan weet je zeker dat je niets vergeet.

Na de eerste drie maanden heb je waarschijnlijk minder last van de eerste klachten, maar komen er weer andere „kwaaltjes‟ bij. Maar er is ook leuk nieuws: rond week 20 kun je je kleintje al voelen bewegen. En vanaf week 28 tot 30 voel je je baby, als het goed is, elke dag!