Het gouden uur: het eerste uur met je kindje

Wist je dat je baby vlak na de geboorte heel wakker en alert is? Het is een prachtig en intiem moment om je kindje te leren kennen. Daarom noemen we dit het gouden uur. Een uniek moment in het leven van jou, je partner en je baby. Een moment van innige verbinding. Voor het eerst is huid-op-huid contact mogelijk. Van nature wil je dat vaak vanzelf al. En het brengt jou en je baby weer tot rust na alle inspanning van de bevalling.

Huid-op-huidcontact

Voor je baby is het prettig om je lichaamswarmte te voelen en een goede manier om op temperatuur te blijven. Voor de kersverse vader is dit eerste huid-op-huidcontact ook aan te raden en zo een hechte band met jullie kindje op te bouwen. Als huid-op-huid contact voor jou niet direct mogelijk is, dan kan hij dit dus prima van je overnemen. Elke vrouw reageert namelijk anders op de bevalling. Dat hangt een beetje af van hoe de bevalling is gegaan. Er wordt steeds meer gelet op wat jij nodig hebt en dat je baby direct na de geboorte bij je blijft.

Eerste keer aanleggen

Wil je je baby zelf gaan voeden? Gebruik dit moment dan om je kindje voor de eerste keer aan te leggen. De zuigreflex is nu namelijk heel sterk. Mogelijk gaat je baby zelf op zoek naar de borst. Geef je je baby liever de fles, dan is dit ook een goed moment om dat voor de eerste keer te doen. Het gouden uur is dus heel speciaal voor jou, je partner en jullie baby. Geniet ervan!